Detail článku

< Zpět na přehled článků

Pravděpodobnost porodu císařským řezem snižuje hypnoporod o 50%

Jemné Zrození s.r.o.

V roce 2020 a 2021 jsme provedli průzkum mezi našimi klientkami. Do dotazování se zapojilo 1 911 žen, které prošly našimi kurzy hypnoporodu. Z výsledků máme radost nejen za sebe, ale především za každou jednu ženu, která prožila porod podle svých představ. Obzvláště si ceníme zjištění, že výskyt porodů císařským řezem je pouhých 12,5 %, oproti celorepublikové míře 25 %.

Zdroj: Analýza dat o rodičkách z registru NRC, biostatistička.cz

Snižujeme míru porodů císařským řezem v ČR

V Jemném Zrození podporujeme přirozený porod, ať už v domácím prostředí, nebo v porodnici. Z dotazování mezi našimi klientkami vyplývá, že v 85 % případů rodily v porodnici. Přesto jen 12,5 % porodů skončilo císařským řezem, což je ve srovnání s 25 %, které připadají na všechny porody v ČR (v roce 2013) dvojnásobně lepší výsledek.

Zdroj: Průzkum Hypnoporodu, Jemné Zrození

Porod císařským řezem – rizika a příčiny

Císařský řez s sebou nese delší a náročnější poporodní rekonvalescenci i možné komplikace při dalším těhotenství. Císař může zkomplikovat první přisátí miminka a začátek kojení. Navíc je novorozenec ochuzen o průchod porodními cestami, kde se přirozeně setkává se souborem mikroorganismů, které se podílejí na budování jeho imunity. Pokud porod císařským řezem probíhá v celkové narkóze, nemůže proběhnout bonding.    

Jaké jsou příčiny toho, že porod končí neplánovaným císařským řezem? Nejčastěji je to indukce (vyvolání porodu), stres, strach, nesprávná poloha dítěte a komplikace v průběhu porodu. Pokaždé není možné ovlivnit všechny okolnosti a císařskému řezu předejít, ale správnou přípravou a dostatečnou informovaností můžeme pravděpodobnost porodu císařským řezem výrazně snížit.

Hypnoporod vás naučí zvládat bolest

V České republice si není možné zvolit způsob porodu, tedy předem si naplánovat císařský řez bez závažných důvodů. Realita je však jiná a za zvyšujícím se podílem císařských řezů se skrývají předem domluvené porody císařským řezem. Důvodem jsou obavy z bolesti při vaginálním porodu.

Strachu rodiček rozumíme, proto se v našich kurzech zaměřujeme na zvládání bolesti pomocí hypnoporodních technik relaxace a vizualizace. Hypnoporod nezaručí bezbolestný porod, ale změní vnímání bolesti.

Zdroj: Průzkum Hypnoporodu, Jemné Zrození

Na to, jak proběhne porod, má velký vliv příprava

Doporučujeme těhotným ženám přijít na kurz hypnoporodní přípravy co nejdříve, aby měly dostatek času na nácvik hypnoporodních technik. 1 420 žen, které se zúčastnily našich kurzů a rozhodly se dotazník vyplnit, v dotazníku ocenilo, že byly před porodem klidnější, 1 060 těhotných získalo větší sebevědomí a 976 žen se dokázalo díky technikám hypnoporodu rychleji uvést do stavu vnitřního klidu. Výsledkem je, že pro 86,7 % ze všech dotázaných žen byl porod pozitivním zážitkem.

Zdroj: Průzkum Hypnoporodu, Jemné Zrození

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *