Detail článku

< Zpět na přehled článků

Je Hypnoporod porod bez bolesti? A o co vlastně na našich kurzech jde

Jemné Zrození s.r.o.

Když se mluví o porodu nebo je porod v médiích představován, většinou je spojován s bolestí. Dokonce i práce dělohy je často v porodnicích a mezi ženami označována jako “porodní bolesti.”

Na naše kurzy někdy přicházejí ženy, které si přejí porod bez bolesti a nebo se bolesti velmi bojí a chtějí vědět, jak na to. Bylo by dobré si uvědomit, že bolest by neměla být to jediné, na co by se měly ženy při přípravě na porod soustředit. Je lepší věnovat více pozornosti představě o tom, jak má váš porod vypadat, čeho chcete dokázat a jaký chcete, aby váš porod byl. Chceme, abyste věděly, že to dokážete a že porod je nádherný a obohacující zážitek každé ženy a rodiny. Chceme, abyste získaly informace a nástroje k tomu, prožít svůj porod co nejlépe. Pojďme společně ještě dále.

“V červenci jsme s manželem absolvovali dvoudenní kurz s Ilonou a podle mně to byla ta nejlepší investice v celém těhotenství. Z kurzu jsme odjížděli oba úplně nadšení a natěšení, až přijde den D! ?Přestože můj porod nakonec nedopadl tak, jak jsem si jej ideálně představovala, mně i manželovi veškeré informace z kurzu moc pomohly – jak ke klidnému těhotenství bez jakýchkoliv obav a strachu, tak i během porodu, kdy jsem i v těžkých situacích dokázala “vypnout hlavu” a jen dýchat. Bohužel jsem už neměla šanci si pustit tu poslední afirmaci k porodu, na tu jsem se těšila ☺️ Ale narodila se nám krásná zdravá holčička. Všem kurz moc a moc doporučuji a děkuji za to, co děláte ❤️” Hana

 

Nikdo vám nemůže zaručit, jaký bude průběh vašeho porodu a jak se budete cítit. Stejně tak není v ničích silách (i když se o to snažíme) ovlivnit lpění na předem vytvořených představách žen a nebo jejich partnerů. Někteří se nám snaží podsouvat, že ženám stavíme vzdušné zámky a slibujeme orgasmické a bezbolestné porody a zážitky.

Jemné Zrození se již dávno vymanilo z předpokladů forem a způsobů porodu. Nenásledujeme ani tradiční hypnoporodní programy, které jsou zakrnělé ve své vizi porodu a nastavují ženám nějaké mety. Nenásledujeme ani knihu Marie Mongan – Hypnoporod. Dokonce ani nevěříme, že existuje “porod jako hypnoporod.”

Jeden jediný porod?

Je potřeba, aby každá žena věděla, že existují různé formy a podoby porodu. Existuje porod tichý, pohodlný, hlučný, řvavý, porod bezbolestný, orgasmický, porod bolestivý, vědomý, radostný, porod rychlý a dlouhý, porod bez léků a porod s léky, porod vyvolávaný a porod po termínu, porod císařským řezem a koncem pánevním.

Daly jsme také dohromady seznam videí, která se nám líbila. Doufáme, že pro vás budou inspirací

Není proto možné nastavit ten jeden jediný a ideální, protože pro každou z vás to znamená něco jiného. Vnímáme vaší individualitu a jedinečnost a to je to, na čem stojí naše kurzy. To nejdůležitější je to, jakým způsobem prožijete porod právě vy. Nejdůležitější jste VY. Uvědomujeme si také velmi silně svobodu každého jedince zvolit pro sebe a své nejbližší to nejlepší.

Cílem Jemného Zrození je podporovat ženy a rodiny pomocí informovanosti uskutečňovat svá přání a sny. Umění pohybovat se v neustále se měnící situaci a vědomě reagovat na potřeby svého těla a miminka. Vždy bude určité procento žen, které budou potřebovat lékařskou pomoc. I pro tyto ženy jsou kurzy připraveny. I tyto ženy mohou zažít pomocí hypnoporodních technik klidný a pohodlný porod.

Co vám na kurzech Jemného Zrození předáme? Předáme vám informace, nástroje a ukážeme vám cestu, po které můžete jít. Nás zajímají odpovědi na tyto otázky – měla jste šťastné a spokojené těhotenství? Bylo vám nasloucháno a byla jste respektována ve svých přáních? Měla jste péči, kterou jste chtěla a kterou jste vyhodnotila pro vás být důležitou? Porodila jste v místě, kde jste se cítila bezpečně a uvolněně? Měla jste kolem sebe lidi, kteří vás podporovali ve vašich přáních? Cítila jste po porodu pocit hrdosti a jste spokojená se svým porodním zážitkem? Je něco, co byste příště chtěla změnit?

Kdo jsme a jaká je naše vize?

Jsme ženy, stejně jako vy. Jsme matky a všechny máme své zkušenosti, radosti i strasti. Všechny naše lektorky byly velmi pečlivě vybrány a vyškoleny, aby dokázaly myšlenku Jemného Zrození předat dál. O tom, co je hypnoporod a jaký je náš cíl mluvíme detailně na školení i mimo něj. Naše vize svobody a individuality každé ženy je společná.

Zakladatelky Jemného Zrození se kontinuálně vzdělávají a neustále se nám potvrzuje, jak skvělý a důležitý náš program je. Nedávno jsme byly na celodenním workshopu s Dr. Brucem Liptonem PhD a zase se utvrdily v tom, že jdeme tím správným směrem.

Jsme zvány také do porodnic, abychom seznámily zdravotníky s technikami Hypnoporodu a ženy tak mohly být efektivně v průběhu porodu podporovány. Je řada dul, porodních asistentek a lékařů, kteří oceňují vědomosti a schopnost spolupráce ženy se svým tělem i dítětem v průběhu porodu. Jak sami říkají: “je vždycky jednodušší spolupracovat s někým, kdo ví co chce a umí naslouchat svému tělu.”

Co je to Hypnoporod?

Hypnoporod je sada nástrojů (relaxace, vizualizace, dýchací techniky a afirmace), které ženy a rodiny mohou využít v průběhu těhotenství a porodu. Je to navrácení se do svého středu, zpět ke své intuici a práce se svou myslí a emocemi. Není to alternativní metoda ani nevylučuje lékařské zásahy tam, kde je to potřeba. Není to žádná forma porodu a tak nic, jako porodit “hypnoporodně” vlastně neexistuje.

Nenastavujeme ženám mety toho, jak má jejich porod vypadat. Chceme vám ale ukázat, že zažitý přístup a pohled na porod, tak jak je vnímán většinovou společností, není nutnou realitou. Chceme, abyste věděly, že lze zažít klidný, pohodlný a radostný porod. Je velmi důležité pro vás i vaše dítě v jakých podmínkách a citovém rozpoložení porod proběhne. Máte svobodnou vůli a vždy záleží na tom, co chcete a jak se rozhodnete.

Je pravdou, že ženy, které techniky hypnoporodu praktikují bývají v průběhu porodu klidnější a ví, jak pracovat se svým tělem. Nemívají tedy, obzvláště v první době porodní, potřebu být příliš hlučné. Jsou spíše pohroužené do sebe a spolupracují se svým tělem a miminkem. Umožňují mysli, aby se “vypnula” a nerušila porodní proces strachem. Tím se umožní vyplavení důležitých porodních hormonů, které velmi pomáhají celému procesu. Jsou napojené na své miminko a efektivně s ním v průběhu těhotenství a porodu komunikují. Porodní partneři ví, jakou oporou chtějí být svým ženám a rozumí jejím potřebám.

“Otevrely se mi obzory a prohloubila ucta k zenam vseobecne, a hlavne k tehulkam. Jste neskutecne statecne a ja musim nezaujate rict, ze jednu z nejstatecnejsich mam doma Daniela Nachtmannová. Dekuji Ti Danielko za krasneho syna a za silu a odvahu, kterou jsi u porodu prokazala. ❤ Jan”

V čem vám můžou techniky Hypnoporodu pomoci

  • kratší a pohodlnější porod,
  • snížená potřeba utišujících léků,
  • snížení nutnosti nástřihu a poranění hráze,
  • vytvoření pevnějšího pouta mezi matkou a miminkem,
  • usnadnění správného přisátí miminka k prsu,
  • miminka jsou klidnější, uvolněnější a vnímavější,
  • rychlejší poporodní rekonvalescence a snížení rizika poporodní deprese,
  • techniky hypnoporodu lze použít i při císařském řezu nebo vyvolávaném porodu,
  • techniky z kurzu lze použít kdekoli,
  • otec/doprovod se cítí uvolněně, klidně a rozumí své roli při porodu,
  • otec/doprovod se cítí sebejistě při komunikaci s porodními asistentkami nebo lékaři.

Neříkáme ženám, že porod nemá bolet a když bolí, že je to špatně. Neříkáme jim ale ani, že porod má bolet a je dobře, když pořádně bolí. Nevidíme důvod, proč to dělat. Uvědomujeme si, že porod má mnoho forem a každá z vás bude mít svůj vlastní porodní prožitek a zážitek. Zážitek, který může být extatický, ale také může vyvolávat pocit nepohodlí a nebo také vlivem vnějších skutečností bude chtít čas na zahojení. Nabízíme vám možnosti a přinášíme nádhernou sadu nástrojů, které můžete používat – tohle se jmenuje Hypnoporod.

“Moc děkuji za krásný kurz. Do jeho absolvování jsem pociťovala velký strach z porodu, od toho dne se cítím skvěle, moc si užívám relaxace, získala jsem sebevědomí a pocit, že porod zvládnu. Kurz jsem doporučila i kamarádce, která už je přihlášená…Myslím totiž, že přesně takový kurz, jako děláte vy, žena potřebuje (mám porovnání z prvního těhotenství, kde jsem absolvovala klasický v porodnici s promítáním porodu, a to už tedy nikdy více :-)). Ať se vám i nadále daří! Iveta”

Běžně také na kurzy chodí ženy, které ví, že porod bude vyvolávaný nebo budou mít císařský řez, nebo chtějí rodit vaginálně po císařském řezu, ženy, které chtějí rodit doma nebo v porodnici. Chodí také ženy, které chtějí rodit přirozeně a nebo vědí, že budou chtít epidurál. Všechny tyto ženy na kurzu načerpají mnoho informací a připraví se pomocí hypnoporodních technik. Pro všechny tyto ženy jsou naše kurzy určené. Našim cílem je vaše spokojenost a štěstí.

Techniky hypnoporodu, které ženy praktikují v průběhu těhotenství se pak  stávají u porodu samozřejmostí. Cílem je vnitřní klid beze strachu. Nezáleží na tom, jestli je žena tichá či nikoli. Jsou ženy, kterým vyhovuje si zařvat.

Chcete vzít přípravu k porodu komplexně a připravit se na porod tím, že získáte informace a budete cítit sebejistotu, začnete komunikovat se svým miminkem, obklopíte se lidmi, kteří vás podporují a rozumí vaším potřebám a budete vědět, jak relaxovat a jak zklidnit svou mysl a tělo a umožnit porodu běžet, tak jak to příroda zamýšlela?

Pak kurzy Jemného Zrození jsou pro vás. Připravte se tím nejlepším možným způsobem a pak odhoďte svá očekávání a poroďte tak, jak chcete vy. Dovolte si projevit se naplno.  Vy i vaše dítě si zasloužíte ten nejkrásnější porod.

Jemné Zrození

Pořádáme kurzy pro páry i jednotlivce. Pořádáme kurzy Hypnoporodu pouze pro ženy. Pořádáme i online kurzy. Máte si tedy z čeho vybrat.

 

 

 

Komentáře

  1. Mirja napsal:

    Zajímavé , já jsem například nevěděla o orgasmickém porodu, kt. tu uvádíte. Podívám se na to, co to vůbec je. 🙂
    Myslím, že základem je mít dobrého gynekologa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *