Detail článku

< Zpět na přehled článků

Rodičovská péče může pomoci předčasně narozeným dětem

Jemné Zrození s.r.o.

Studie tvrdí, že umožněním rodiče se přímo podílet na péči svého předčasně narozeného dítěte na jednotce intenzivní péče, mu i rodiči může pomoci se zdravím a pocitem blahobytu.

Zkušební studie v Austrálii, na Novém Zélandu a v Kanadě ukázala, že děti, jejichž rodiče se aktivně na jejich péči podílejí, mají lepší váhu a častěji kojí než pacienti, o které se starají pouze zdravotníci nemocnice.

Rodiče, kteří se zúčastnili studie, také měli méně stresu a úzkosti.

Studie byla publikována v časopise The Lancet Child and Adolescent Health.

Studie se uskutečnila na 26 jednotkách neonatální intenzivní péče, z nichž 14 poskytovalo program Integrated Care (FICare) (pozn. program integrované péče), který zahrnoval 895 dětí narozených ve 33 týdnu nebo dříve, a dalších 12 poskytovalo standardní péči 891 miminkům.

Klinický závěr

Rodiče se podíleli na:

koupání
krmení
přebalování
oblékání
podávání orálních léků
měření teploty dítěti

Byly vyzváni, aby se podíleli na klinických rozhodnutí a chodu oddělení a sledovali růst a pokroky dítěte.

Také byli informováni o zdravotních úkonech, které nemohli sami dělat – jako je úprava hladiny kyslíku.

Účastnící se rodiče se také museli zavázat, že budou u lůžka svého dítěte alespoň šest hodin denně, pět dní v týdnu a budou navštěvovat vzdělávací setkání nejméně po dobu tří týdnů.

Po 21 dnech se kojencům ve skupině FICare zvýšila váha a vykazovali výšší průměrný přírůstek hmotnosti než těm, kterým se dostávalo normální péče.

Jejich rodiče měli také nižší hladinu stresu a matky častěji kojily – šest nebo více kojení denně – než ženy ve skupině, která neposkytovala rodičovskou péči.

Dr. Karel O’Brien z Torontského zdravotnického systému Sinai, který byl jedním z autorů studie, řekl: “To, jakým způsobem je péče poskytována nejen dětem, ale i rodině, má pozitivní vliv na pohodu dítěte i rodiny.”

“Rodiče jsou příliš často vnímáni jako návštěvníci jednotky intenzivní péče.

“Naše zjištění zpochybňují tento přístup a ukazují, že začlenění rodičů, jako klíčových členů zdravotnického týmu, má velké přínosy a také rodičům pomáhá co nejdříve převzít roli primárního pečovatele.”

Autoři zprávy poznamenali, že časový závazek požadovaný od rodičů může mít zaujatý výběr účastníků.

A Dr. Chris Gale z Chelsea a nemocnice Westminster řekl, že přínosné účinky, na které tato studie poukázala, byly “důležité”, ale “je třeba je opatrně interpretovat ve světle rizika vlastní předpojatosti v této zkušební studii.”

“Jsem jako rodič mnohem seběvědomější” – Amy porodila dvojčata v nemocnici Mount Sinai v Torontu ve 23 týdnech.

“Rodinná integrovaná péče byla důležitou roli v péči o děti,” říká.

“Naše zkušenost byla a je úžasná. Jsme aktivní součástí našich základních potřeb péče o děti.

“Musela jsem odejít z práce, abych tady byla. Žijeme asi tři hodiny od nemocnice v Mount Sinai. Můj manžel pracuje během týdne a během víkendů sem jezdí, abychom byli spolu.

“Rozhodně jsem cítila větší vazbu a spojení s našimi dětmi. Je těžké říci, jaký by byl jejich výsledek, kdybychom v jejich péči nebyli tak aktivní, jak jsme.

“Věřím, že by to pro ně byla delší cesta a bylo by těžší se s dětmi sblížit.

“Jsem jako rodič mnohem sebevědomější. Lékaři a sestry mi naslouchají, když vyjadřuji znepokojení. Byli také schopni léčit infekce ještě před tím, než se stav stal vážným, protože jsem mohla promluvit. ”

Caroline Lee-Daveyová, ředitelka charity Bliss pro předčasné a nemocné děti pro BBC uvedla: “Tento nový výzkum dodává množství důkazů, které ukazují, že umožnění rodičům se aktivně podílet na péči o dítě, významně zlepšuje výsledky pro nemocné a předčasně narozené děti.

“Zdůrazňuje, že je třeba podporovat rodiče, aby strávili co nejvíce času se svým dítětem v nemocnici.

“Neonatální jednotky v celé zemi musí být řádně financovány, aby poskytly dostatečné ubytování a finanční podporu.”

‘Zajistit a fungovat’

Systém FICare pracuje od února 2015 ve Fakultní nemocnici v St. James v Leedsu a byl představen v loni v září ve své sesterské nemocnici Leeds General Infirmary.

Lékařka Liz McKechnie, konzultantka neonatologie (pozn. nejvyšší možný post lékaře) v Leeds Teaching Hospitals Trust, řekla BBC, že se více takových systémů začíná objevovat ve Velké Británii.

“Je to v Glasgow, Swansea, Imperial v Londýně a Bradfordu a další lidé jej chtějí realizovat,” řekla.

“Obrovská část tohoto programu je posílit rodiče a dát jim důvěru a informaci, které potřebují k tomu, aby mohli lépe pečovat o své děti.

“Z ekonomického hlediska je to opravdu dobrý model péče.

“Jakmile je dítě propuštěno z léčby, zdá se, že rodiny musí daleko méně navštěvovat obvodního lékaře – pravděpodobně proto, že tím, že strávili se svými dětmi více času, jim pomohlo jim lépe rozumět.”

Přeložila: Michaela Kalusová

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *