Detail článku

< Zpět na přehled článků

Bolestivost pánevního pletence (PGP)

Jemné Zrození s.r.o.

Co se stane s moji pánví během těhotenství?

Během těhotenství produkuje vaše tělo hormon nazývaný relaxin. Relaxin změkčuje vazy, tuhé tkáně, které spojují vaše klouby.

To znamená, že klouby v pánvi mohou být během těhotenství mobilnější. Stává se to z dobrého důvodu. Máte-li laxní vazy, může vaše dítě projít pánví během porodu.

Ale mít volné vazy nemusí nutně způsobovat bolestivé problémy. Obvykle se vaše nervy a svaly mohou přizpůsobit a kompenzovat větší pružnost vašich kloubů. To znamená, že vaše tělo by se mělo vyrovnat se změnami vašeho postoje, jak dítě roste.

Co způsobuje bolest pánve?

Bolesti pánve jsou pravděpodobně způsobeny kombinací faktorů, mezi které patří:

  • klouby v pánvi se pohybují nerovnoměrně
  • změny způsobu, jakým vaše svaly pracují na podpoře pánevního pletence
  • jeden pánevní kloub nefunguje správně a způsobuje bolest v ostatních kloubech pánve

Obvykle, když si lehnete, postavíte se nebo jdete, vaše pánev je ve stabilní a rovnoměrné poloze. Pokud máte pánevní bolest, pravděpodobně tyto aktivity děláte s méně stabilní, nerovnoměrnou pánví. Výsledkem je podráždění kloubů.

Tyto druhy nepohodlí jsou společným rysem těhotenství. Přinejmenším polovina všech matek v očekávání prožívá v určitém bodě nějakou bolest zad nebo pánve. I když je to běžné, není považováno za normální mít pánevní bolest, takže to není něco, s čím byste se měla vyrovnat.

Nejlepší je vyhledat pomoc brzy, pokud začnete cítit bolest, protože se může zhoršit. Asi jedna těhotná žena z pěti se setkává s vážnými problémy a asi jedna z dvanácti má velmi silnou bolest.

Co způsobuje bolest pánve?

Bolestivost pánevního pletence (PGP) je zastřešujícím pojmem, který popisuje bolest v kloubech pánve, včetně:

Klouby, které spojují trojúhelníkovou kost nebo kost křížovou, které sedí mezi kyčelními kostimi na zadní straně pánve. Tyto klouby jsou nazývány SI klouby.

Kloub, který spojuje obě poloviny přední části pánve, nazvaný symfýza, pubická spona. Termín “symphysis pubis dysfunction” (SPD) se používá k popisu bolesti vyplývající z problémů s kloubem symphysis pubis.

Jaké jsou příznaky PGP?

Úroveň a umístění bolesti se mohou lišit od ženy k ženě. Bolest může být jednostranná nebo může vypadat, že skočí ze strany na stranu. Bolest může být všeobecná bolest nebo může dojít k vystřelení bolesti do zadku nebo dolní části nohou.

Někteří lékaři nebo praktičtí sestry mohou zaměnit PGP s ischiasem, protože také způsobuje bolest/ vystřelení do zadní části nohy.

Můžete cítit bolest:

  • v dolní části zad
  • ve stydké sponě
  • v SI kloubech
  • ve slabinách
  • v přední a zadní části stehna
  • v zadní části nohy
  • kolem boků
  • v pánevním dnu a kolem otvoru k vagině a konečníku (perineum).

Co zhoršuje pánevní bolest?

Bolest se často zhoršuje činnostmi, které jste dříve považovali za samozřejmost, jako je například ležení na zádech a převracení v posteli. Sex může být bolestivý, v závislosti na polohách. Sedět nebo stát po dlouhou dobu může problém také zhoršit.

PGP je často v noci horší, zvláště pokud jste během dne velmi aktivní. Pohyb nohama od sebe, zvláště když sedíte nebo ležíte, může ublížit. Takže vystupování z auta nebo převrácení v posteli může být bolestivé.

V jaké fázi těhotenství se objevuje PGP?

PGP může začít již v prvním trimestru nebo až v posledních dnech před porodem.

Pokud se bolest objeví na samém konci těhotenství, může to být proto, že hlava dítěte vstupuje dolů do pánve. Možná dokonce pocítíte pánevní bolest poprvé po porodu.

Pokud během jednoho těhotenství narazíte na PGP, pravděpodobně ho budete mít příště, až budete znovu těhotná. V příštím případě to nemusí být tak špatné, pokud je od začátku dobře zvládnuté, a tak se okamžitě obraťte na pomoc.

Mohli byste zvážit odstup od jednoho těhotenství k druhému. Ztráta nadváhy, obnova kondice a čekání, dokud vaše děti nebude chodit, může příště pomoct snížit příznaky PGP.

Jak je diagnostikován PGP?

Poraďte se s porodní asistentkou nebo praktickým lékařem. Ti vás mohou odkázat na kvalifikovaného fyzioterapeuta. Bolesti v těhotenství jdou často řešit přes ošetření PD metodou L. Mojžíšové.

Pokud hledáte pomoc u chiropraktika nebo osteopata, ujistěte se, že mají zkušenosti s léčbou těhotných žen.

Váš fyzioterapeut by měl vyšetřit záda a boky, abys zjistil, zda problém pochází z těchto kloubů. Zjistí, jak svaly vašeho břicha, zad, pánve a kyčlí spolupracují.

Jak se léčí PGP?

Práce s fyzioterapeutem a provedení některých změn v životním stylu jsou hlavními principy pro léčbu PGP:

Během každodenních činností buďte opatrná. Váš fyzioterapeut vám může ukázat, jak chránit pánev během pohybů, které jsou obvykle bolestivé, jako například chůze nebo vstávání.

Váš fyzioterapeut vám může dát pánevní podpůrný pás. Pás může poskytnout úlevu od bolesti, zvláště když cvičíte.

Cvičení, zejména pro vaše břicho, pánevní pletenec, svaly kyčlí a pánevního dna, mají za cíl zlepšit stabilitu pánve a zad. Cvičení ve vodě může pomoct.

Váš fyzioterapeut může jemně manipulovat s kyčlemi, zády nebo pánví a uvolnit tuhé oblasti.

Akupunktura může pomoci snížit bolest a je bezpečná v těhotenství. Ale ujistěte se, že váš praktik je vyškolen a má zkušenosti s léčbou těhotných žen.

Pokud bolest přetrvává i přes fyzioterapii a cvičení, existují další možnosti, které je třeba zvážit. Mohli byste zkusit pravidelné úlevy od bolesti, jako je paracetamol, nebo mluvit s vaším zaměstnavatelem o změnách vaší práce nebo pracovní doby. Mějte na paměti, že není mnoho důkazů, které by naznačovaly, že paracetamol je účinným lékem proti bolesti. Zeptejte se lékaře na užívání.

Bude mít PGP vliv na porod?

Většina žen s PGP je schopna mít normální vaginální porod. S dobrou podporou je pro PGP vzácné, že způsobuje problémy, nebo že je důvodem, proč by měl být porod vyvolán nebo končit císařským řezem.

Pokud je to možné, snažte se neležet u porodu na zádech. Snažte se vyhnout pozicím, které zahrnují pohyb pouze jednou nohou nebo pohyb nohou dále od sebe, než je pro vás pohodlné.

Pohodlnější vám budou polohy vzpřímené nebo klečící, neboť chrání vaše pánevní klouby. Nebo můžete zkusit ležet na levé straně. Pokud chcete dřepět, je nejlepší být podporována.

Stojí za to diskutovat s porodní asistentkou nebo lékařem, které pozice by byly nejlepší v případě, že budete potřebovat asistovaný porod.

S asistovaným porodem vám lékař pomáhá, aby se vaše dítě narodilo pomocí kleští nebo vexu. Váš lékař vás pravděpodobně požádá, abyste si lehla na záda s nohy do třmenů, aby mohl lépe pomoct vašemu miminko.

Pokud trpíte silnou bolestí a vůbec se nemůžete pohybovat, může vám být nabídnut císařský řez. To by byla opravdu poslední možnost, protože císařský řez s PGP nepomůže. Může dojít k zpomalení obnovení z PGP.

Co mohu udělat, abych si pomohla?

Buďte tak aktivní, jak jen můžete, ale nepřepínejte se.

Cvičte pánevní dno a břicho, jak váš fyzioterapeut doporučil.

Požádejte a přijímejte nabídky pomoci s každodenní prací.

Plánujte dopředu, abyste snížili aktivity, které vám způsobují problémy. Mohli byste použít batoh, abyste měli věci kolem sebe, ať už uvnitř nebo venku. To je zvláště užitečné, pokud jsou vaše příznaky tak závažné, že musíte používat berle.

Dbejte na to, aby se vaše nohy nerozdělovaly dál než je bezbolestný rozsah, zejména při vstupu a výstupu z auta, postele nebo vany

Pokud ležíte, překulte se na bok, přitiskněte kolena k sobě, dejte nohy z postele a vytlačte se nahoru.

Pokud sedíte, v případě potřeby se otočte, držte nohy společně a postavte se, používejte ruce, abyste se vytáhli.

Vyhýbejte se aktivitám, které zhoršují Vaši bolesti nebo které způsobují, že pánev je v nerovném postavení, jako je sezení se zkříženýma nohama nebo nosení vašeho batole na boku. Pokud něco bolí, nedělejte to. Pokud bolest začne, může trvat dlouho než se znovu usadí.

Pokuste se spát na straně s ohnutýma nohama a polštářem mezi koleny. Tato pozice je také nejlepší pro vaše dítě – ve třetím trimestru spánek na straně snižuje riziko narození mrtvého miminka ve srovnání se spaním na zádech.

Pravidelně odpočívejte nebo si sedněte pro aktivity, které byste normálně dělali vestoje, jako je žehlení. Máte-li SPD, můžete sedět, lehce se naklonit dopředu, na gymnastickém míči, aby se zmírnil tlak na symfýzu.

Když můžete, jděte na všechny čtyři, aby se váha vašeho dítěte zvedla z pánve.

Nepokoušejte se o zvedání nebo tlačení těžký věcí. Supermarketové vozíky mohou často zhoršovat vaše bolesti, a proto nakupujte online nebo požádejte někoho, aby pro Vás nakoupil.

Snažte se nechodit příliš často nahoru a dolů po schodech. Když musíte chodit po schodech, postupujte krok za krokem. Vyjděte jeden krok svou lepší nohou a pak zvedněte druhou nohu, dejte nohy k sobě. Opakujte s každým krokem.

Vyhněte se stání na jedné noze. Když se oblékáte, posaďte se, abyste si vytáhli kalhotky nebo kalhoty.

Zavinování břicha – Season of mommyhood

Jak brzy PGP zmizí?

PGP obvykle zmizí během několika týdnů nebo několika měsíců po porodu. Asi jedné žena ze 13 to trvá déle. Je pravděpodobné, že přetrvává, pokud jste během těhotenství trpěl těžkou bolestí pánve.

Ačkoli je nepravděpodobné, že budete mít bolest, která přetrvává, můžete mít mírnou recidivu těsně před vaší menstruací. Hormony uvolněné v tomto okamžiku mohou mít podobný účinek jako těhotenské hormony.

Pokud bolest přetrvává, můžete si sami pomoci zotavit se tím, že pokračujete v cvičeních, které vám váš fyzioterapeut dal během těhotenství. Také pilates nebo jóga jsou skvělé pro budování silného středu těla.

Přeložila Michaela Holčíková

Zdroj

Cesky info ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *