Detail článku

< Zpět na přehled článků

Ambulantní porod – rodiče na tahu

Jemné Zrození s.r.o.

Ambulantní porod

Ambulantní porod je časoprostor, ve kterém se nachází veškerá snaha rodičů odejít předčasně z porodnice s novorozencem do domácího prostředí. Nedělka a novorozenec v současné době zůstávají hospitalizováni obvykle 3 dny, po císařském řezu 4-5 dní. Tato obvyklost (3 dny, tedy 72 hodin) vychází z doporučení českých odborných lékařských společností.

Propouštění novorozenců do vlastního sociálního prostředí upravuje Věstník MZ 08-13.

Pojem „ambulantní porod“ je lidové označení toho, že přijdete do zdravotnického zařízení (do porodnice), jste ošetřeni a odcházíte do domácího prostředí. Ačkoli při příjmu do porodnice jste automaticky hospitalizováni – tedy se vpravdě nejedná o ambulantní výkon. Jak píšu výše, jedná se o lidové označení.

V roce 2015 proběhlo v českých porodnicích 1102 ambulantních porodů (tj. 1 % všech porodů v porodnicích). V roce 2014 jich bylo 980 a o rok dřív 743.

Rodiče, kteří o předčasném odchodu uvažují, mají společných několik motivací.

Úplnost rodiny

Pro rodiče je velmi důležité již první dny s novorozencem trávit v rodinném kruhu. Sem patří i rodiče, kteří mají starší děti stále ještě malé, ty usínají s maminkou nebo jsou dosud kojené. Také se setkávám s rodiči, kteří mají potřebu být spolu tak nějak zakořeněnou v rodinné zvyklosti. V některých rodinách se udržují vítací rituály.

Pokud do této skupiny nepatříte, stačí, když si tyto kulturní odlišnosti budete respektovat. V jiných rodinách je zvykem, že muž se svou družinou několik dní užívá přemíru alkoholu a tak využije čas, kdy ještě není žena s novorozencem doma.

Zkušenost

roce 2015 u nás v porodnicích porodilo kolem 48 % prvorodiček a 36 % druhorodiček. Tento trend je vcelku stabilní posledních 6 let. Přesto více jak polovina ze vzorku 100 žen, které porodily ambulantně v rozmezí listopad 2017 – březen 2018, byly druhorodičky.

Druhorodičky a vícerodičky již jedno zrození dítěte zažily. Znají péči o něj. Orientují se aspoň trochu ve zdravotnických zvyklostech, kdy se co kde novorozenci provádí. Mají poměrně jasné názory a preference kolem porodu a péče o dítě a jeho výživu. Zažily jedno své šestinedělí a dovedou jasněji vyslovit, co potřebují pro to, aby se o dítě mohly starat a jim se dařilo dobře. Jsou zkušené.

Některé mají bohužel špatné nebo nepříjemné vzpomínky na předchozí péči na oddělení šestinedělí. Té se chtějí vyhnout, nebo ji co nejvíce zkrátit.

Nejsou pacienti, nesnáší dobře prostředí „smrti“

Nemají rády porodnice, necítí potřebu někde ležet a nechat se omezovat na svých potřebách. Zároveň nechtějí třeba i překážet. Nesnesou představu, že leží na posteli, ve které už určitě někdo předtím umřel.

Říká se tomu pohodlí aneb „stolice byla?“

Některá žena považuje za pohodlí, že se jí převleče postel, když ji umaže, že se jí pár dní vaří a nosí snídaně a večeře. Že jí pohlídají sestry dítě, aby se ještě naposled vyspala. Že si odpočinou od staršího dítěte a muže. Některá žena považuje za pohodlí, že po porodu jí bude dobře v porodnici. Jiné přijde pohodlné to bezpečí z přítomnosti okamžité pomoci zdravotníků po několik dní. Že se o ní denně stará několik lidí včetně uklízečky.

Tak. Ženy, které kvůli pohodlí volí ambulantní porod, výše uvedené vidí pro sebe jako liché, pomýlené a nepříjemné. Doma je čeká vlastní koupelna, záchod, milá postel, klid a soukromí. Domácí strava. Rodiče, kteří kvůli pohodlí volí ambulantní porod, se chtějí o své dítě starat oba od prvních chvil. Na tento okamžik, kdy se přeruší zajetý režim rodiny s předchozím počtem členů rodiny, se předem připravují. Připraví si zásoby nebo zásobování. Vymyslí, jak poskytnout matce a novorozenci co nejvíc klidu a odpočinku. Jsou v péči komunitní porodní asistentky, která jim poskytuje individuální péči několik dní po porodu, nebo je navštíví dětská sestra nebo poporodní dula.

Kdysi existovala tradice šestinedělí, která byla přerušena přenesením porodů do porodnic a držením nedělek a novorozenců i týden od rodiny. Za vyšší cíle. Než byla tato tradice přerušena, nedělka i novorozenec byly hodni ochrany a rodina se o ně přirozeně starala. Nevyhnali hospodyni a matku po porodu na pole kopat brambor.

Ambulantní porod – rodiče na tahu

Rodiče se na předčasný odchod z porodnice připravují poměrně pečlivě. Vyhledají a navštíví před porodem praktického lékaře pro děti a dorost (pediatra), nebo ho po příchodu domů vymění za jiného. Dovídají se, že dítě po narození může podstoupit různá vyšetření a testy. Zjišťují si, kdo tato vyšetření provádí a kde. Kdy mohou být provedena a jakým způsobem. Pro úspěšný a neprotrahovaný odchod je kromě jasné a silné motivace také nutná znalost rodičovských práv a povinností. Práva hospitalizovaných dětí se jim budou hodit i mnohokrát poté. Seznamují se s náležitostmi a významem reverzu a vědí, jak si opatřit zdravotnickou dokumentaci – záznam péče. Ptají se, kde vyhledají pomoc, kdyby ji doma náhle potřebovali.

Pokud matka ani dítě nejsou v bezprostředním ohrožení života, musí jim být umožněn ambulantní porod – předčasné ukončení hospitalizace a odchod. Bezprostřední ohrožení na životě se nejlépe pozná tak, že kolem na životě ohroženého člověka se seběhne několik lidí a ti bezprostředně provádí úkony k odvrácení ohrožení života. Nevypadá to tak, že se dva dospělí lidé dohadují o právech, přičemž jeden využívá pomyslné moci nad druhým, a vedle klidně vrní novorozenec.

Ženy, které předem uvažují o ambulantním porodu, se připravují i na samotný porod. Vědí, že budou muset být schopné samy odejít a starat se o novorozence. Znamená to, že se pokusí rodit a porodit nezraněné natolik, aby odchodu byly schopné. Bez drog a léků, které jim v odchodu mohou zabránit.

Eliška Vlasta Kupšovská

www.ambulantniporod.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *