Detail článku

< Zpět na přehled článků

Dech v našem životě, v těhotenství i při porodu

Jemné Zrození s.r.o.

Někdy se setkáváme s tvrzením, že na dechu nezáleží a že my všichni víme, jak dýchat. Že není důležité se v těhotenství na dech soustředit a u porodu také ne. Ženám se v porodnicích často doporučuje, aby dýchaly zrychleně a plytce. Když se nad tím zamyslíte, je jasné, že toto dýchání nepřináší dostatečné množství kyslíku do vašeho těla, natož k miminku.

Naopak hluboký a klidný dech může pomoci adekvátnímu okysličení vašeho těla i miminka a to může pomoci udržovat stabilní srdeční činnost vašeho miminka. Nejednou jsem u porodu zažila situaci, kdy „pouze“ pomocí dechu, se ženě podařilo vše stabilizovat jak fyzicky, tak psychicky. Porod tak mohl jednoduše postupovat a žena se vyhnula hrozícím intervencím.

Co je na dechu tak důležitého?

  1. Dodává tělu a jeho orgánům kyslík, což je životně důležité pro naše přežití. Ve skutečnosti prostřednictvím dechu poskytujeme našemu tělu kyslík, který nelze skladovat a je nutné jej nepřetržitě doplňovat, a proto je důležité správně dýchat.

Navíc je to také kyslík, který umožňuje mozku pracovat a pokud je přísun kyslíku nedostatečný, musí krev proudit rychleji.

  1. Prostřednictvím dechu se také zbavujeme odpadních produktů a toxinů z těla.   Pomocí dechu přinášíme nejen kyslík do našeho těla, ale také vylučujeme toxické látky, které se v těle vytvořily. Při špatném dýchání se mohou tyto látky   usazovat v našem těle a poškodit životně důležité funkce.

Bohužel většina z nás používá jen třetinu skutečné dechové kapacity, a proto nemůžeme dobře dýchat.

Naše dýchání je spojením našeho těla a naší mysli, a aby oboje mohlo dobře fungovat, potřebují kyslík.

Pokud je náš dech krátký a zrychlený, naše mysl bude nervózní a rozrušená.

Pokud je náš dech nepravidelný, mysl je úzkostná a rušená.

Tím, že se naučíme, jak správně dýchat, budeme zdravější a silnější, ale nejenom to:

  • Vědět, jak dýchat, nám také pomáhá ovládat naše emoce (včetně hněvu) a obavy a udržovat jasnou a bystrou mysl.
  • Pokud je náš dech hluboký, pomalý a pravidelný, pak naše mysl dosáhne stavu klidu a míru.
  • Když jsme rozrušení nebo ve stresu, náš dech se stává zrychlený a mělký. Hluboké a pomalé dýchání nás okamžitě uklidní duševně i fyzicky.

Pokud se soustředíme na dech, pomáhá nám to žít život tady a teď a cítit se naživu. Naše mysl velmi často myslí na něco, zatímco naše tělo dělá něco úplně jiného. Výsledkem toho je, že naše mysl a tělo nejsou jednotné.

Dýchacími cvičeními, pomalým vdechování a vydechování přinášíme naší mysl a tělo do stavu harmonie. Tělo i mysl se soustředí na stejnou věc a my tak žijeme v přítomnosti.

Dýchací metody, které jsou součástí porodu, jsou často přehlíženy jako jeho životně důležitá součást. Kurz Hypnoporodu učí ženy správným metodám dýchání při porodu. V podstatě je dech životně důležitý prvek. Můžeme být po nějakou dobu bez jídla nebo vody, ale nemůžete žít bez dechu déle než několik minut.

Výzkum také naznačuje, že soustředěné nebo propojené dýchání podporuje uvolňování tranquilizujících a bolest uvolňujících endorfinů a hormonů, které jsou nezbytné pro klidnější a pohodlnější porod. Soustředěné nebo vědomé dýchání pomáhá vytvářet bezpečný prostor pro těhotnou matku. Umožňuje jí se klidně účastnit nádherného zážitku zrození. V průběhu porodu se může napojit na přirozený rytmus svého těla a ponořit se do tohoto přirozeného procesu.

Když se na něco soustředíte, například na svůj dech, váš mozek není schopen se soustředit na něco jiného. Vaše vědomá mysl má schopnost držet pouze malé množství informací v jedné chvíli. Tohle je skvělý nástroj, který můžete při porodu využít. Mít schopnost použít dech k udržení se v klidném a uvolněném stavu během porodu je jednoduchá a velmi efektivní technika.

Jaké výsledky můžete očekávat od soustředěného dýchání?

  1. Překonání napětí a odporu.
  2. Odevzdání se spíše než odolávání, vydýchávání spíše než tlačení.
  3. Trvalé uvolňování opiátů / endorfinů, přirozených hormonů, které snižují bolest.
  4. Obohacení vlastní zkušenosti býti tady a teď.
  5. Hlubší pocit klidu a míru, méně stresu v průběhu každé fáze porodu.
  6. Vnímání vnitřní síly vytvořit si takový porod, po kterém toužíte.
  7. Zlepšená fyzická pohoda a rychlé zotavení.
  8. Milující vědomá účast v procesu přivádění vašeho dítěte na tento svět.

Dýchání pro každou fázi porodu.

Mezi vlnami – je dech uvolněný, jemný a plynulý. Tato fáze umožňuje těhotné ženě zůstat hluboce uvolněná a osvěžovat její energii. Energii, kterou potřebuje pro další vlnu (v Hypnoporodu děložní kontrakci říkáme vlna).

Během vln – je dech hluboký a pomalý, uvolňuje svalové napětí a snižuje nepohodlí. Pomáhá eliminovat tvorbu toxinů a umožňuje ženě vědomě se podílet na  porodním prožitku s pocitem klidu a kontroly.

Během porodu miminka – jak dítě sestupuje, dech se změní tak, aby matce dovolil dítě vydýchat do světa bez stresu a napětí. Neúčinná metoda úporného tlačení je zastaralá, nahrazená klidným, ale plně vědomým a řízeným dechem, který eliminuje svalové i fyzické trauma. Vydýchávání miminka láskyplně a mírumilovně do světa je součástí dýchacích technik, které se na kurzu Hypnoporodu naučíte. Většina matek pak pociťuje úlevu a v mnoha případech je to doprovázeno nadšením a mírumilovností.

Proč je správné dýchání nezbytné při porodu?

Dech je životně důležitou součástí naší existence a hlavním zdrojem energie. Východní kultury vždy chápaly sílu dechu a nazývaly ji “chi” nebo “pránou”. Přirozený dech je uvolněný, rytmický, tekoucí a otevřený.

Špatné dýchací návyky jsou charakterizovány krátkými, mělkými nepravidelnými dechy. Mělké dýchání vytváří vnitřní stres, zmatenost, napětí a nedostatek energie.

Naučit se správně dýchat během těhotenství zvyšuje tok živé energie a hormonů “cítit se dobře” ve vašem těle. Důležitosti dechu se v západní kultuře často nepřikládá velký význam. Pokud si nebudeme vědomi naše dechu, projdeme život nevědomým dýcháním, aniž bychom kdy zaplnili naše plíce adekvátně. Vědomé dýchání vyžaduje praxi, protože mnoho z nás si to nikdy předtím ani neuvědomilo, natož praktikovalo. Je důležité prožít momenty vědomého dechu a uvědomit si, kolik kyslíku vdechujeme.

Vyzkoušejte si toto jednoduché, ale velmi efektivní dýchací cvičení. Úplně se uvolněte a chvilku soustředěně dýchejte. Všimněte si, jak se celé vaše tělo uvolnilo a uklidnilo.

Když je matka správně připravená duševně, fyzicky a duchovně, může porodit své dítě způsobem, který je klidný, pečující a posilující. Dýchání je jen jedním aspektem této přípravy. Přečtěte si příběhy žen, které se na porod připravovaly a pracovaly s dechem.

Výzkum naznačuje, že zaměřené dýchání podporuje uvolňování hormonů nezbytných pro mnohem pohodlnější porod.

Dává tedy smysl se na dech při přípravě k porodu zaměřit a zjistit, jaká dýchací cvičení jsou nejlepší. Ty pak pravidelně praktikovat.

Vše se dozvíte na kurzech Jemného Zrození.

www.jemnezrozeni.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *