Detail článku

< Zpět na přehled článků

Je porod v nemocnici bezpečnější než porod doma?

Jemné Zrození s.r.o.

Před sto lety, ženy rodily své děti v klidném a známém prostředí v osobní péči porodních asistentek. Rychlý posun vpřed nastal v šedesátých letech kdy naprostá většina matek – poté, co byly vystaveny propagandě a začaly tvrdit, že nemocniční porody jsou bezpečnější než porody doma – začala rodit své děti v nemocnicích. Je tu jen jeden problém: Nemocniční porody nebyly bezpečnější než domácí porody. Navíc podle nové studie zveřejněné v červnu 2013, která byla vydaná British Medical Journal, stále nejsou.

Domácí porody vedou ke snížení počtu komplikací

V roce 2013 horlivost vědců zjistit zda domácí porody mají za následek méně komplikací než nemocniční porody, vedla k vypracování nové studie. Rozhodli se prozkoumat výskyt závažných komplikací mezi téměř 150 000 holandských matek, které porodily v letech 2004 a 2006. Téměř 63 procent z těchto matek měly porod doma, zatímco 37,1 procent měly nemocniční porod. Výzkumníci speciálně hledali případy “akutní úmrtnosti matek,” nebo případy, kdy komplikace byly tak závažné, že matka potřebovala intenzivní péči.

Výzkumníci zjistili, že k případům “akutní úmrtnosti matky” došlo v 3,1 z každých 1000 porodů v nemocnici, ale pouze v 2,3 z každých 1000 porodů doma. Také zjistili, že míra závažných komplikací během porodu doma byla ještě nižší u druhorodiček.

“Tento výzkum by měl být povzbuzující pro poskytovatele služeb matkám, aby ženám poskytli více prostředků a možnost opravdové volby porodu doma. V současné době víme, že mnoho žen, které by chtěly být v péči porodní asistentky nemohou, z důvodu jejich nedostatku “uzavírá Cathy Warwick, výkonná ředitelka Royal College of Midwives UK.

Dřívější studie došly ke stejnému závěru

Ačkoli tato červnová studie (2013) je pravděpodobně největší studií o problematice domácích porodů k dnešnímu dni, není ale zdaleko tou první. Ve skutečnosti, to je prostě poslední v sérii nedávných studií, které dokazují, že domácí porody jsou ve svém riziku stejné a často i bezpečnější než nemocniční porody. Studie z roku 2009 zveřejněná v deníku kanadské lékařské asociace, například zjistila, že děti narozené doma (pod dohledem kvalifikovaných porodních asistentek) vykazovaly snížené riziko úmrtí než děti narozené v nemocnicích. Další studie, publikovaná v roce 2012, ukazuje, že domácí porody mají za následek snížení rizika lékařského zákroku.

Zatímco domácí porody nejsou vhodné pro každého (například u vysoce rizikových porodů je vhodnější být v nemocnici), je snadné pochopit jejich rostoucí popularitu. Koneckonců, porodní proces je sám o sobě dost velkou výzvou pro každou ženu nemluvě o jeho prožití v neosobním, klinickém prostředí plném zaměstnanců, kteří jsou často přepracovaní a spěchají. Porod doma nemusí nutně zmírnit fyzickou bolest, ale oddaná péče v uklidňujícím prostředí jistě poskytne psychologické výhody, které snižují celkový stres, pocit nepohodlí a tím často i pocit bolesti.

 

Přeložila: Michaela Kalusová

Studie: British Medical Journal 2013

http://www.bbc.co.uk/news/health-22888411

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *