Detail článku

< Zpět na přehled článků

Vaginální napářka v šestinedělí

Jemné Zrození s.r.o.

Jemné Zrození se spojilo s Monikou Valovou, která vám v našem kurzu Jemné šestinedělí vysvětlí výhody a postup vaginální napářky v šestinedělí. Přináší také jedinečnou klientskou slevu na produkty Steamy!

Těhotenství ženy je považováno za teplý stav. S porodem tělo teplo ztrácí a duše ženy se okamžikem zrození svého dítěte ocitá v tělesném prostředí, které se nazývá přemíra chladu. Během šestinedělí se její tělo snaží vyrovnat s tepelnou nerovnováhou, aby mohlo začít regenerovat. Proto nezbývá než tepelný komfort zvyšovat. Ale jak? Hledejme inspiraci u žen třetího světa, které si tradiční praktiky poporodní péče uchovaly živé a můžou nás je znovu naučit.

V oblastech Jižní a Střední Ameriky, Afriky, Indonésie, nebo Jihovýchodní Asie nemají ženy takovou možnost vyhledat lékařskou péči jako máme my středoevropanky. Je buď nedostupná kvůli velkým vzdálenostem nebo drahá. Proto mají ve zvyku využít tradiční péči, která se v jejich podmínkách předává z matky na dceru. Mnohde by na rodinné příslušnice šestinedělky padla ostuda, kdyby ji řádně neopečovaly. Jejich fyzická a psychická podpora je rozmanitá. Od teplých bylinných nálevů a vařeného na živiny bohatého jídla, pobývání na horkých postelích, přes zavinování bříška a vystoupení z běžné domácí rutiny, po pravidelné parní lázně, které spočívají v prohřívání oblasti malé pánve. A právě o ženské bylinné napářce je tento článek.

Princip spodního parního tepla je takový, že rozšiřuje cévy, což má za následek zlepšení proudění krve a výživy v oblasti podbřišku. Zároveň pára umožňuje, aby účinné látky z bylin, které kondenzují na pokožce, prostoupily do krevního oběhu přímo k ženským pohlavním orgánům.

Možná vás zajímá, proč se napářka a další šestinedělní techniky, které tady v minulosti byly, nedochovaly. Velkou roli v tom sehrál rozvoj moderní medicíny, která nabídla možnost velmi efektivně vyřešit následky nedostatečné péče, a proto se zdálo, že tradiční poporodní obnova ženy je přežitek. Nicméně tento názor se mění a moderní svět opět začíná přicházet na chuť zdravému životnímu stylu, který není ničím jiným než prevencí patologií. A tak díky šestinedělí stráveném v teple a klidu může žena například předejít chirurgické revizi dělohy, nastartovat zdravý menstruační cyklus, nebo zlepšit stav povoleného pánevního dna. 

Co vše potřebujete, abyste si napářku mohly zkusit a jaký je postup? 10 minut povaříte hrst bylinné směsi ve 2 litrech vody tak, aby esenciální oleje zůstaly pod pokličkou. Po usazení se nad hrnec s odvarem nadzvednete pokličku, páru utěsníte dekou nebo prostěradlem omotaným kolem pasu. Pára začne stoupat nahoru k intimním partiím a vytvářet příjemné teplo a vlhko. Kromě termoterapie a hydroterapie, přitom využíváte benefitů aromaterapie a bylin, jejíž účinné látky vstupují do krevního oběhu. Cévy se rozšiřují a dochází k vyživení oblasti malé pánve. Pomůcky, na které se posadíte, by měly být stabilní a bezpečné.

Byliny, které se při poporodní napářce používají mají desinfekční a analgetické účinky. Můžete použít směs Steamy Poporodní hojení, autorskou recepturu, která obsahuje bazalku pravou, levanduli lékařskou, mateřídoušku obecnou, kokošku pastuší tobolku, maliník obecný, šalvěj lékařskou, měsíček lékařský a dubovou kůru nebo si můžete bylinky samy nasbírat a nasušit v těhotenství. Dají se take použít bylinky čerstvé.

Napářka v šestinedělí působí antibekteriálně, pomáhá hojit porodní poranění, snižuje bolestivost, zrychluje čištění dělohy, snižuje otoky, pozitivně stimuluje centrální nervovou soustavu a mnoho jiného.

O rozšíření vaginální napářky v České a Slovenské republice se postarala Mgr. Monika Valová, která školí další odbornice z řad dul, porodních asistentek. lékařek a fyzioterapeutek, jak s ženskou bylinnou napářkou bezpečně pracovat. Šíří osvětu o jejím využití nejen v šestinedělí, ale také při přípravě porodních cest na porod a v běžném životě ženy. Před 4 lety s manželem založila značku Steamy.cz, pod níž míchá bylinné směsi a vyrábí napařovací pomůcky. Napářku si díky ní mohou ženy dopřát dokonce u porodu v “prozatím”  24 porodnicích v České republice, brzy už také na Slovensku.

Monika po napářce doporučuje alespoň 40 minutový odpočinek v posteli, aby si žena mohla déle užívat příjemného zklidnění a uvolnění a aby se teplo rozneslo krví po těle.

První nápářka je většinou testovací na zkoušku. Zjistíte při ní, jak dlouho nechat odvar chladnout, aby pro vás byla teplota příjemná, kde se usadit, jakou zvolit hudbu nebo denní dobu. Při dalších sezeních si už můžete udělat cílenou relaxaci se zapálenými svíčkami, hudbou nebo meditací Relaxace pro novopečenou matku.

Ideální dobou pro zahájení napařování je chvíle, kdy očistky zhnědnou, což je známka toho, že se zranění dělohy uzavřela a děloha již nekrvácí, nýbrž se dočišťuje. U jedné ženy to může být pár dní po porodu, jiná si na tuto chvíli počká pár týdnů. Je velmi důležité dát svému tělu čas a naučit se sledovat jeho projevy, aby napářka nevyvolala zbytečné krvácení, ale přinášela výše uvedené benefity. Co se týče délky napařování, to velmi záleží na zdravotním stavu ženy, obecně Monika doporučuje všem ženám spíše kratší napářky kolem 10 minut, za to pravidelně po dobu 30 dnů v řadě, což je průměr mezi např. napařováním v Laosu (14 dní) a Kambodže (90 dní).

Napařování má samozřejmě i kontraindikace, jako všechny účinné techniky. Mezi ně patří např. napařování, pokud žena krvácí, má horečku, nízký krevní tlak, varixy na vulvě nebo se nachází v šestinedělí po císařském řezu.

A teď už je to, milé ženy na vás. Pokud byste rády věděly více, přihlaste se do našeho kurzu Jemné šestinedělí, kde pro vás Monika připravila video.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *