Detail článku

< Zpět na přehled článků

Nízko rizikové ženy vyzvány nerodit v nemocnici

Jemné Zrození s.r.o.

Pokyny Národního ústavu pro zdraví a péči říkají, že až 45% porodů je “nevhodných” pro porod v nemocnici.

Podle nových pokynů NHS (UK) budou ženy s nízko rizikovým těhotenstvím vyzývány k porodu mimo nemocnici, což by mohlo vést k tomu, že téměř polovina budoucích matek bude plánovat svůj porod mimo tradiční nemocniční oddělení. 

Pokyny národního ústavu pro zdraví a péči (Nice) říkájí, že péče porodních asistentech se ukázala být pro ženy bezpečnější a je doporučeno aby všechny nízkorizikové ženy – 45% z celkového počtu – byly upozorněny, že porod v zařízení vedeném porodními asistentkami, ať už je toto zařízení připojeno na nemocnici nebo ne, je “zejména vhodný”. 

Tyto změny které byly zveřejněny ve středu byly provedeny proto, že u žen které rodí s porodními asistentkami a získávají jejich péče je menší šance na to, že jim bude navrhnut lékařský zásah, jakým je epiziotomie, císařský řez, použití kleští nebo vakua. 

Susan Bewley, profesorka komplexního porodnictví na Kings College v Londýně a předsedkyně poradní skupiny Nice dodala, že infekce je častější v nemocničním oddělení.   

“Podporujeme individuální klidný rozhovor o tom, co je správně pro každého jednotlivce v dané situace,” řekla Bewley. “Mohou si vybrat jakékoli rodící prostředí a měly by v tomto být podporovány, protože to je jejich právo.” 

NHS rovněž doporučuje porodním asistentkám nestříhat ani nesvorkovat pupeční šňůru nejméně jednu minutu po porodu pokud nenastaly komplikace – běžně doporučují nestříhat a nesvorkovat během prvních pěti minut.  

Toto oznámění otáčí desítky let doporučení NHS z roku 2007, které doporučuje “včasné zasvorkování a přestřihnutí pupeční šňůry.” 

Výzkum naznačuje, že časné zasvorkování a stříhání pupeční šňůry novorozence ho zbaví životodárné krve z placenty a riskuje anémii. 

V samostatných pokynech pro poporodní péči, Nice konstatuje, že rodiče by měli být informování o spojení spaní s dítětem v posteli, na sedačce nebo na křesle a syndromem náhleho úmrtí novorozenců, až do 12 měsíců věku dítěte.  

Změna představuje další významné změny pokynů, která byla vydány v roce 2006, které se týkaly pouze dětí do šesti až osmi týdnů věku. Rodiče by měli být informování, že riziko SIDS je větší pokud rodiče užívají drogy nebo v nedávné době pili alkohol nebo v případě, že dítě mělo nízkou porodní hmotnost nebo bylo předčasně narozené. 

Devět z 10 dětí –  na 700,000 dětí narozených ročně v Anglii a Walesu – jsou v současné době porozeny v nemocnici pod dohledem odborníka. Nice dodává, že komisaři mají zajistit ženám všechny čtyři varianty porodu, které mají k dispozici: nemocniční péči, péči porodních asistentek v porodních centrech sídlících v nemocnici, porodní asistenci v porodních centrech sídlících mimo nemocnici a doma. 

Profesor Mark Baker, ředitel klinické praxe Nice, řekl: “Je to velmi těžké vysvětlit, proč se to děje, ale čím blíže jste k nemocnici a opravdu, pokud jste v nemocnici, tím větší je pravděpodobnost nemocniční péče a chirurgických zákroků.

“Chirurgické intervence mohou být velmi nákladné, takže péče vedená porodními asistentkami je dobrá investice s tím, že i matka má kontrolu a porodí si zdravé dítě.” 

Výsledek pro dítě je stejný v různém prostředí, s výjimkou u prvorodiček rodících doma, kde dochází k “malému zvýšení” rizika závažných komplikací – devět z 1000 ve srovnání s pěti z 1000 v jiném prostředí – o kterých by matky měly být informovány a poučeny. Domácí porody jsou nejlevnější, následovaný porodními domy s porodními asistentkami a následně nemocnice – Bewley ale řekl, že náklady nebyly důvodem změny.  

Cathy Warwick, generální ředitelka Royal College of Midwives (RCM), řekla: “Pro ženy s nízkým rizikem je porod v porodním domě nebo doma bezpečný a snižuje lékařské zákroky.”

“Doufáme, že tohle bude zvyšovat pozornost komisařů a poskytovatelů zdravotních služeb v mateřství a zajistí ženám skutečnou volbu v tom, kde budou rodit.”

RCM otevřela kampaň za přijetí dalsích asi 5000 porodních asistentek. Warwick řekla, že nové pokyny nevytvářejí větší zátěž na zdravotnický personál, ale zajistí lepší zaměstnání, když bude stále více žen mít porod bez zásahů, které vyžadují více zdrojů. 

Elizabeth Duff, poradce pro NCT (National Childbirth Trust) vítá tyto pokyny a naléhá na NHS, aby “dali tyto zásady co nejdříve do praxe a udělali z domácích a komunitních porodů skutečnou a ne jen teoretickou volbu.” 

Porodní centra mají nižší míru lékařských zákroků a převozů na porodnické oddělení než porody v nemocnici, ale mnohé z nich se v poslední době zavřely. Vícerodičky také mají nižší míru převozu na porodnicé oddělení než matky, které plánovy rodit doma.  

Přeložila: Michaela Kalusová

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *