Detail článku

< Zpět na přehled článků

Miminka, ne hamburgery: proč potřebujeme lépe vypadající porodní oddělení

Jemné Zrození s.r.o.

Nedávno jsem navštívila novou prodejnu McDonaldu na severním okraji Sydney. Z toho, co jsem našla uvnitř mi úžasem spadla čelist: měkké osvětlení, výhled na přírodu, směs soukromých a veřejných prostorů, přizpůsobivý nábytek, teplé barvy, přírodní materiály, pozitivní rozptýlení! 

Všude, kam jsem se podívala jsem viděla na důkazech založené konstrukční prvky, které kdyby se přeložily do nemocničního prostředí by, jak je prokázáno, zlepšily zkušenost a výsledek pro uživatele. Ale tohle byla restaurace McDonald….tak proč to bylo lépe navrženo než většina nemocnic s nízko rizikovou mateřskou péčí?  

Odpověď je jednoduchá. McDonald používá design aby vytvořil prostory, které podporují optimální zážitek spotřebitelů.

Vliv designu

V prostředí mateřské péče je rodící žena hlavním spotřebitelem. Z hlediska zdraví je pro většinu žen optimální zkušeností a výsledkem normální porod – bez lékařského zásahu.  

Ale i přesto je počet lékařských zákroků v této zemi nejvyšší všech dob, kdy císařské řezy nyní představují 33% všech porodů.

Kolem 97% australských žen rodí v běžných nemocničních zařízeních. Tyto pokoje jsou obvykle navrženy s úzkou postelí jako ústředním bodem, obsahují více kusů zdravotnického zařízení a zobrazují klinickou estetiku. 

Podle Cochrane Review (pozn. studie), ženy které rodí v běžných porodních pokojích mají větší pravděpodobnost intervence včetně císařského řezu.  Ženy, které rodí v alternativně zařízených pokojích a okolí mají menší potřebu epidurální anestezie, mají méně lékařských zákroků a větší šanci na normální porod. 

Ženy uvádějí, že porodní prostředí je klíčovým faktorem v tom, jak snadné nebo těžké je porodit. Je pozoruhodné, že jedna britská studie zjistila, že když jednoduše zakryjeme pomalovanou stěnou zdravotnické zařízení, tak zkrátíme porod o dvě hodiny a snížíme potřebu epidurální úlevy od bolesti o 7%.

Porodní centrum Chelsea / Westminster nemocnice v Londýně (foto. MK) Pozn. Nemocnice chtěla snížit počet císařských řezů a tak najala velmi zkušenou porodní asistentku aby s tím něco udělala.I když důvody, které jsou předmětem výsledku porodu jsou složité, design pravděpodobně hraje svou roli. Je to částečně proto, že navržené prostředí je všeobecně uznáváno mít vliv na lidskou neurobiologii. Komplexní hormonální systém, který řídí porod je narušen, pokud je určitá část mozku stimulována.

Řada faktorů okolního prostředí může stimulovat neokortex včetně jasných světel, hlasitých zvuků, neznámých lidí a míst, které jsou vnímány jako nepřátelské nebo děsivé. Úpravou designu nemocničních porodních pokojů můžeme tyto faktory minimalizovat a dát ženám větší šanci na dosažení normálního porodu a optimálních zdravotních výsledků.Prostory pro optimální zážitekPoskytovatelé mateřské péče nyní vypracovávají strategii, která by vedla ze zvýšení normální porodnosti a snižení císařských řezů. Směrnice Zdraví pro NSW: “Na cestě k normálnímu porodu” například uvádí, že by všechny ženy při porodu v nemocnici měly mít přístup k prostředí, které “přispívá k usnadňování/podpoře normálního porodu.

V Australské směrnici “Pokyny pro Mateřské Zařízení” je to ještě posíleno. Tyto směrnice říkají, že porodní pokoje by měly být navrženy tak aby je “ženy mohly užívat stejně jako kdyby užívaly svůj vlastní dům”. Pokyny objasňují, že postel by neměla být ústředním bodem místnosti a klid, soukromí a okolní prostor je ideální. 

Náklady na rekonstrukci nebo přestavbu mateřské jednotky s ohledem na tyto zásady jsou vnímány jako překážka v poskytování porodního pokoje, který podporuje optimální výsledky. Nicméně, mnoho konstrukčních prvků, které usnadňují normální porod jako nástěnné tyče, stoly různých výšek, porodní stoličky a nafukovací porodní bazény, mohou být přidány do stávajících porodních pokojů bez větších změn v oblasti architektury a infrastruktury.Jednoduché změny zlepšující atmosféru lze provést změnou barev, osvětlení a rozložení pokojů. Tyto změny mohou v konečném důsledku snížit výdaje na zdravotnictví snížením počtu nákladných zásahů prováděných v průběhu porodu.

Dokonce i jednoduché změny na zlepšení atmosféry mohou udělat velký rozdíl. Mercy Health , CC BY – NC – ND Design pro zdravíV průběhu posledních 30 let se výzkumy v oblasti “důkazy-podložený-design” výrazně změnily v tom, jak o funkci designu ve zdravotnických zařízení přemýšlíme. Spolu s pokrokem v neurovědě, buněčné biologie a epigenetiky se jasně ukázalo, že navržené protředí má měřitelné terapeutiké a praktické výhody. 

 Inovativní na důkazech založené nemocniční porodní pokoje byly začleněny do hrstky nových mateřských center po celé zemi, jako v  Centenary Hospital for Women and Children v ACT (ještě neotevřeno) a v Royal North Shore Hospital v Sydney V těchto jednotkách pokoje zahrnují potřeby zdravých aktivních žen a zároveň poskytují bezpečnou možnost krizové situace. Tyto jednotky dokazují, že normální porod a neočekávané výsledky mohou být zajišťovány ve stejném prostoru implementováním promyšleného designu.

Doufejme, že tyto kroky inspirují další změnu po celé zemi. Přiznejme si to: když můžete mít dobrý design při pojídání hamburgerů, tak by jste měly být schopni ho mít i když rodíte dítě. 

Přeložila: Michaela Kalusová

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *