Detail článku
Něco na těch datlích bude – Jak mohou datle pomoci v těhotenství a při porodu
Datle jsou produktem palmy datlové – strom původem ze severní Afriky a Blízkého Východu. K dispozici je široká škála datlí včetně známějších Medjool a Deglet Noor. Každá odrůda je jedinečná svou velikostí, sladkostí, chutí a povrchovou strukturou. Obsahující nejméně 15 minerálů, jako je draslík, vápník, železo, hořčík a zinek, 23 druhů aminokyselin, vitamínů, sacharidů, bílkovin, 14 typů mastných kyselin, vlákniny a mnohem více – tyto sladké malé plody jsou nutriční elektrárnou. [International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2003]
Studie zveřejněná v časopise Journal of Obstetrics and Gynaecology dospěla k závěru, že pojídání 6 datlí denně v průběhu posledních čtyř týdnů těhotenství “výrazně snížuje potřebu indukce a posilování porodu a má vliv na příznivější, ale ne-významně, výsledek porodu”.
Některé významné zjištění :
- Cervikální dilatace (otevření děložního hrdla) byla významně vyšší u matek, které datle pojídaly při příjezdu do nemocnice.
- 83% matek, které konzumovaly datle měly neporušenou membránu po přijetí v nemocnici.
- 96% žen, které datle jedly měly spontání začátek porodu.
- Použití Pitocinu (Syntentický Oxytocin) bylo významně nižší u žen, které konzumovaly datle (28%), ve srovnání s matkami, které datle nekonzumovaly (47%).
- Latentní fáze první doby porodní byla téměř o 7 hodin kratší u matek, které datle pojídaly, ve srovnání s matkami, které je nepojídaly ( 510 min vs 906 min ). To není špatné po pár datlích!
Také jsem narazila na velmi zajímavý výzkum srovnávající využití datlí a Pitocinu v řízení poporodního krvácení. Studie ukazuje významné snížení množství poporodního krvácení u žen, které datle konzumovaly ve srovnání s ženami, které dostávaly syntetický oxytocin (Pitocin). Randomizovaná klinická studie byla provedena ve dvou nemocnicích. Ihned po porodu placenty bylo jedné skupině dáno 50g datlí. Další skupina obdržela 10 jednotek syntetického oxytocinu v intramuskulární injekci. Průměrná krevní ztráta na konci první hodiny po porodu se významně liší ve skupině datlí a ve skupině oxytocinu ( 104 ml vs 141,6 ml ) Výzkumníci naznačují, že datle jsou účinné pro řízení poporodního krvácení, protože obsahují vápník, serotonin, tanin, kyselinu linolovou, enzimes, železo a další živiny prospěšné pro kontrolu a prevenci krvácení a anémii. Khadem, Sharaphy, Latifnejad ( 2007).
Tyto studie jsou dalším potvrzením neocenitelného dědictví starověké moudrosti. Od počátku času, ženy používají potraviny, čaje, oleje, obklady a bylinky na zmírnění porodních bolestí, hojení v průběhu porodu a podporu kojení. Pojídání datlí během těhotenství a po porodu již bylo vyzdviženo v mnoha islámských tradicích.
Korán vypráví o pojídání datlí Mary v průběhu porodu: “V porodních bolestech byla přinucena odebrat se ke kmenu datlové palmy. Ona [ Mary ] řekla: “Ó, kdybych jen zemřela před tímto časem a byla zlikvidována a zapomněna! ” Hlas se ozval z pod ní, “Netrap se! Tvůj Pán umístil malý potok u tvých nohou. Zatřep kmenem palmy směrem k tobě a svěží, zralé datle na tebe spadnou. Jez a pij a potěš své oči … ” ( Korán , 19:23-26 )
Ví se také, že datle zvyšují sexuální výdrž, pomáhají snižovat LDL (špatný) cholesterol a snižují krevní tlak. Datle byly použity po tisíce let sportovci ke zlepšení fyzické odolnosti, obratnosti a vytrvalosti.
Takže začněte jíst datle a mějte je po ruce při porodu!
Přeložila: Michaela Kalusová
Diky za info, datle mame radi, tak to je skvela zprava 🙂
Krásný článek. Musí být datle čerstvé?
Nemusí se jednat o čerstvé datle. Datle mohou být i sušené. Michaela
Může být prosím naopak škodlivé (vzhledem ke změkčování/otevírání čípku) jíst pravidelně datle od začátku těhotenství? Děkuji.