Detail článku

< Zpět na přehled článků

“Hlavně, že máte zdravé dítě”

Jemné Zrození s.r.o.

Poslechněte si jakoukoli skupinu nových rodičů, kteří mluví o svých zkušenostech z porodu a téměř jistě uslyšíte tuto frázi: “Hlavně, že dítě bylo v pořádku”. “To je to jediné na čem opravdu záleží.”

Tato poznámka přijde poté, co jeden ze skupiny “vylil” svůj příběh, který byl velmi daleko od “ideálního příběhu”, kdy matka měla pocit, že byla ignorována, nevyslyšena, zbavena kontroly a opomíjena. Porod, který většinou začal dobře, ale stočil se do strašidelné (někdy děsivé) horské dráhy, ze které nová rodina vyšla tak otřesena, že nakonec byli opravdu vděční být stále naživu.

Ale skutečnost, že matka a dítě jsou stále naživu není jediná věc, na které záleží. Určitě ne v roce 2013, kdy porod je bezpečnější, než kdykoliv předtím : dnes je riziko, že to vy nebo vaše dítě nepřežije minuta. Tak jakto, že stále nastavujeme laťku našich představ o tom zda porod byl úspěšný tak nízko? A jaká škoda se tím páchá na našich dětech?

Tyto otázky jsou v centru kampaně , která dnes začala a která volá po přehodnocení toho, co je při porodu v západním světě ve 21. století nejdůležitější. Charita Birthrights vyzývá k přehodnocení, jak soudíme úspěšnot narození: už by to nemělo být jen o fyzickém zdraví, ale úplně stejně o zdraví psychickém. Podle nového výzkumu, který pro Birthrights provádí Mumsnet má méně než polovina všech žen ve Velké Británii takový porod, jaký chtějí.

Nové údaje , na základě průzkumu mezi 1100 uživateli Mumsnet, které měly děti v uplynulých třech letech bylo zjištěno, že pouze 68% těhotných žen byla dána možnost výběru místa porodu, 31% necítilo, že má porod pod kontrolou, 23% uvedlo, že jim nebyl dán výběr, kde v průběhu porodu chtějí být a 18% si nemyslí, že by jim zdravotníci naslouchali. Šokující je, že 24% žen, které měly instrumentální porod řeklo, že nesouhlasily s postupem.

A záleží na tom? Ano záleží. Ve skutečnosti důkazů o tom, jak moc je to důležité je jak hub po dešti. Pro každého, kdo něco o vývoji dítěte ví, se úvaha, že fyzické zdraví dítěte u porodu je to jediné na čem záleží, zdá být téměř absurdní. Průzkum Mumsnet dává klíč k odpovědi proč: většina dotazovaných matek řeklo, že narození jejich dítěte mělo vliv na to, jak o sobě smýšlely.  41% se domnívá, že dopad byl negativní (zvýšil se na 73 %, u žen, které měly instrumentální porod) . Téměř polovina dotazovaných žen si myslí, že porodní zkušenost ovlivnila jejich vztah s dítětem, kdy ve 22% tento vztah byl negativní, opět – u žen, které měly instrumentální porod tento podíl vzrostl dramaticky na 59%.

Průzkum neposkytuje údaje o otci, ale z jiných výzkumů je jasné, že způsob jakým porod dopadne ovlivňuje otce a jejich ranné pouto s dítětem, stejně jako jeho budoucí vztah s partnerkou. A to vše je důležité při poskytování bezpečného prostředí pro novorozence aby bylo tak bezpečné, jak jen to je možné –  protože bezpečí je to, co každé dítě potřebuje na začátku života.

Zeptejte  jakéhokoli specialisty na vývoj dítěte a řekne vám totéž: nejlepším prediktorem budoucího života dítěte, budoucí dosažené vzdělání, budoucí duševní zdraví a štěstí je založeno na kvalitě vazby vytvořené mezi tím dítětem a jeho nebo jejím primárním pečovatelem v hodinách, dnech, měsících a letech po narození. Žena, která začne život jako matka s pocitem nedostatku důvěry, není si jistá city ke svému dítěti, je v sobě nešťastná a není schopna vytvořit vazbu s dítětem tak jak by to udělala kdyby nastoupila cestu matky s pocitem kontroly, posílená a dostalo by se ji uznání a podpory jejího porodního zážitku.  Dejte nové matce důvěru a co nejlepší start k nejtěžší práci na světě – to je ten nejlepší možný start, který můžete také dát svým dětem. Dejte jí dobrou porodní zkušenosti a ta cesta před ní bude přinejmenším rovná nebo možná půjde i z kopce.

Dejte jí traumatický porod a dáte jí kopec na který musí vylézt – a samozřejmě i s dítětem, které musí vynést.

Narození není jen o dvou lidech, kteří stále dýchají: děláme příští generaci obrovskou nespravedlnost za předpokladu, že nějaká bude.

Přeloženo: http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/oct/16/good-birth-experience-baby-alive-mumsnet?commentpage=1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *