Detail článku

< Zpět na přehled článků

Péče porodní asistenkou snižuje riziko předčasného porodu – říká přezkoumání Cochrane Library

Jemné Zrození s.r.o.

Ženy, o které v průběhu těhotenství a porodu pečují porodní asistentky mají menší pravděpodobnost předčasného porodu. 

Přezkoumání více než 16 000 porodů ukázala, že porodní péče vedená porodní asistentkou snižuje riziko předčasného porodu téměř o třetinu.

U žen o které pečuje výhradně porodní asistenka se také snižuje pravděpodobnosti lékařského zákroku a tyto ženy bývají s péčí spokojenější. 

“Co je naprosto ohromující o tomto přezkoumání je, že se poprvé ukazuje že péče vedená porodní asitentkou snižuje riziko předčasného porodu téměř o třetinu,” uvedla mluvčí z Australian College of Midwives a profesorka z Australian College of Midwives a University of Western Sydney, Hannah Dahlen.

“Předčasný porod, je jednou z hlavních příčin perinatální mortality a morbidity ve světě.”Prof Dahlen řekla, že výzkumy v minulosti poukazují na to, že stres a nedostatek podpory, mohou být faktory a porodní asistenky to mohou zvrátit a mít naopak uklidňující vliv. 

“Porodní asistentka, která se zaměřuje na normalizaci narození, se stane přítelem, který s ženou projde systémem. Tento systém může být složitý a děsivý.”

Cochrane Library studie také zjistila, že se snižuje pravděpodobnost potřeby epidurálu a nástřihu o 13 až 16 procent. Také je o 12 procent nižší pravděpodobnost klešťového porodu. Ženy, které byly v péči porodní asistentky měly menší pravděpodobnost, že porodí před 37 týdnem nebo ztratí své dítě před 24 týdnem.

Už neplatila vyšší pravděpodobnost císařského řezu, ale jejich porody v průměru trvaly až o 30 minut déle. 

“Šance na spontánní vaginální porod se také zvýšila u žen, které byly v péči porodní asistentky a znaly ji už nějakou dobu” říká zpráva.

Výzkumnice Jane Sandall z Kings College v Londýně řekla, že těhotným ženám s nízkým rizikem by péče porodní asistentky měla být nabídnuta. 

Zpráva analyzovala porody v Austrálii, Velké Británii, Kanadě, Irsku a na Novém Zélandu.

Přeložila: Michaela Kalusová

ZDROJ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *