Detail článku

< Zpět na přehled článků

Problémy s kojením spojeny s injekcí na urychlení porodu placenty

Jemné Zrození s.r.o.

Studie ukazuje, že matky, které dostaly po porodu injekci jsou náchylnější k problémům s kojením

Lék ergometrin (pozn. námelový alkaloid užívaný v porodnictvík zástavě krvácení uterotonikum) je nabízen matkám k urychlení porodu placenty.

Studie Swansea University, která zahrnula 288 ženzjistila, že ženy, kterým byl tento lék po porodu podán, měly větší pravděpodobnost potíží s kojením a pocitu bolesti s tím spojeným.

Matky také měly menší pravděpodobnost, že budou v kojení pokračovat déle než 2 týdny.

Zpráva dospěla k závěru, že injekce tohoto léku může narušit přirozené hormony, které podporují proces kojení.

Studie Swansea zaznamenala zkušenosti matek sdítětem ve věku 0-6 měsíců.

Ukázalo se, že nebyl žádný rozdíl v počtu žen,které kojit začaly. Přesto ženy, které injekci dostaly, měly menší pravděpodobnost, že budou nadále kojit i po dvou týdnech.

Míra kojení snížena

Jeden z autorů studie, Dr. Amy Brown řekla: “Výsledky jsou velmi zajímavé, protože se přidávají k rostoucímu počtu důkazů, že léky podávané ženám v průběhu porodu mohou způsobovat kojení obtížnější a vysvětlují proč. Počet komplikovaných porodů ve Velké Británii stoupá a míra kojení se snižuje.

“Dříve jsme věděli, že ženy, které tutoinjekci dostanou, mají menší pravděpodobnost kojit, ale nebyli jsme si jisti,proč tomu tak je.“

“Tyto data nám říkají proč: ženy mají větší pravděpodobnost bolesti a problémy s kojením, což vede k jejich přesunuke kojeneckému mléku“.

Tyto nálezy byly publikovány ve vědeckém časopise Breastfeeding Medicine.

Spoluautor Dr. Sue Jordan vysvětlila, že injekce může interferovat s přirozenou reakcí na hormony známé jako oxytocin a prolaktin, které regulují produkci mléka.

Vyzvala k dalšímu výzkumu a prozkoumání možností pro novopečené matky abychom „pochopili rovnováhu mezi ochraňováním žen před nadměrnou ztrátou krve a poskytnutím té nejsilnější šance na úspěšné kojení jejich dětí“.  

Přeložila: Michaela Kalusová

Zdroj: http://www.bbc.co.uk/news/uk-wales-south-west-wales-30020003

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *