Detail článku

< Zpět na přehled článků

6 důvodů proč oddálit první koupel miminka

Jemné Zrození s.r.o.

Existuje mnoho důvodů proč zvážit koupání miminka v prvních hodinách nebo dokonce dnech po porodu.  Mnoho nemocnic se zdá mít naléhavou potřebu dítě koupat v prvních hodinách po narození. Jako rodiče se ale můžete rozhodnout kdy a jak dítě koupat a kdo tu koupel udělá.  Existuje několik výhod oddálení první koupele miminka a až se dozvíte výhody vyčkávání, tak můžete přehodnotit svůj pohled. (Hodně výzkumů spojených s koupáním novorozenců se zabývá dětmi předčasně narozenými s nízkou porodní hmotností).

Děti se rodí s přirozenou kožní ochranou

V děloze jsou děti před jejich vodním prostředím chráněny speciální látkou zvanou vernix (mázek), která jim pokrývá kůži. Můžete si všimnout, že některé narozené děti na sobě mají bílou hmotu, která vypadá, jako smetanový sýr. Některé děti toho mají více, než jiné děti. Děti mají tendenci ztrácet mázek s délkou těhotenství, takže děti narozené ve 42 týdnu už ho mnoho mít nemusí, ale většinou se tam ještě nějaký mázek skrývá v záhybech kůže a v podpaží.

Děti narozené dříve, mají často větší množství mázku. Novější výzkumy ukazují, že mázek má imunitní vlastnosti a pokud jej na pokožce necháte, tak dítěti poskytne ochrannou vrstvu, zatímco se imunitní systém dítěte stává silnější. Myslím, že to je velká výhoda zejména pro děti, které se narodily v nemocnici a měly spoustu možností být vystaveny nemocničním infekcím.

Mázek je také nejlepší hydratací a pomáhá udržet dětskou pokožku hebkou a vláčnou. Je důležité si uvědomit, že výzkum se zabývá vlastnostmi mázku, ale do dnešního dne nejsou k dispozici žádné klinické údaje, které by toto dávaly do spojení. 

Plodová voda, ve které dítě před narozením bylo, má schopnost poskytnout extra ochranu vůči infekci a proto, když zůstane na kůži, tím lépe pro dítě. 

Dítě chce být v blízkosti mámy

Po porodu chce vaše novorozené dítě být co nejblíže vám a vašim prsům. Přituleno na hrudi v blízkosti zdroje potravy, kdy vás může slyšet, cítit vaši vůni a kůži, je zdrojem pohodlí pro nové  děťátko. Být v blízkosti vašich prsou může pomoci podpořit kojení a hladký přechod dítěte do života na vnější straně. Odebírání dítěte pryč brzy po narození za účelem koupele, může narušit proces poznávání, pocitu bezpečí a je v rozporu s velmi důležitým prvním krmením. 

Snížení tělesné teploty

Nově narozené děti si potřebují udržet svou vlastní tělesnou teplotu. Odloučení dítěte od matky kvůli koupeli, může mít za následek to, že dítě bude vyvíjet více úsilí, aby si udrželo svou tělesnou teplotu v normálním rozmezí. Viděla jsem děti, které musely být umístěny pod tepelnou lampu (nebo vyhřívanou podložku), aby se zvýšila jejich teplota po koupeli. Hrudník matky je dokonalým místem pro udržení teploty dítěte. Hrudník matky má také schopnost dítě ohřát nebo ochladit a pomoci dítěti, aby mělo tu správnou teplotu. Přidáním koupele do této rovnice prostě ztěžuje dítěti udržení tělesné teploty.  Kontakt kůže na kůži udržujte nízkou hladinu stresu a normální hladinu cukru v krvi   

Oddělení od matky může přidat další vrstvu stresu pro nové dítě, které přechází na život na vnější straně. Když je vám dítě vzato, aby bylo okoupáno, může plakat, cítit se nepříjemně a rozrušeně. To způsobí, že jeho tělo uvolní stresové hormony při odpovědi na novou situaci. Jeho srdeční tep a krevní tlak může jít nahoru, dítě může dýchat trochu rychleji a rozrušit se. Vytváření úsilí se na novou situaci adaptovat, může způsobit dočasné snížení hladiny cukru v krvi.  Pokud je hladina cukru v krvi vašeho dítěte monitorována kvůli těhotenské cukrovce matky nebo kvůli velikosti dítěte při porodu, mohou se poskytovatelé péče obávat a chtít dítěti dát umělou výživu, aby jeho hladina cukru v krvi byla v normálním rozmezí. Když je dítě ve vaší blízkosti, tak lépe reguluje všechny tělesné systémy a udržuje hladinu cukru v krvi tak, jaká má být. 

Koupel s mámou nebo tátou zní dobře

Vzhledem k tomu, že se vaše dítě cítí nejbezpečněji, když se nachází v blízkosti rodičů – měli byste poté, co budete připraveni, zvážit první koupel se svým dítětem právě vy. Jít do vany s vašim dítětem a držet jej v náruči je skvělý způsob, jak jej poprvé vykoupat. Vaše dítě se bude cítit v bezpečí a milováno, když od vás nebude muset být odděleno v prvních dnech života. Voda na něj bude působit relaxačně, miminko bude šplouchat a trošku kopat nožičkama. Mohlo by se cítit tak dobře, že může i usnout! Pamatujte,  že mokré malé děti jsou velmi kluzké, takže budete potřebovat někoho, kdo dítě podrží, kdy budete vylézat z vany. Zážitek první koupele s vaším miminkem vytváří unikátní vzpomínky. Je to daleko příznivější pro vás všechny, než koupel poskytovatelem péče krátce po narození, když se matka ještě zotavuje a není schopna se opravdu do tohoto procesu zapojit. 

Zacházení s rukavicemi

V mnoha nemocnicích je směrnicí zaměstnanců, aby na všechny nekoupané děti sahali v rukavicích. Tím se zaměstnanci chrání před stykem s plodovou vodou, krví a mázkem, které na novorozenci zůstávají. Vzhledem k tomu, že přenos nemocničních infekcí je na vzestupu, někteří považují za dobré, aby všechen nemocniční personál používal ochranné rukavice při manipulaci s novorozeným dítětem, pokud dítě nebylo vykoupáno. Některé studie ukazují, že používání rukavic při velmi nízké porodní hmotnosti novorozence sebou nese méně infekcí, stejně tak ale i když personál rukavice nepoužívá bez ohledu na to, jestli dítě bylo vykoupáno nebo ne. 

Existuje mnoho výhod pro oddálení koupele novorozence až do doby, dokud vy i dítě budete stabilní a připraveni sdílet tento speciální “první” moment. Neexistuje žádný lékařský důvod novorozence koupat v prvních hodinách a dnech po porodu. Chtěla bych vás vyzvat k získání informací a vědomostí o vhodné době první koupele miminka. Na základě získaných informací se poté rozhodněte tak, abyste na to byli oba připraveni a první koupel miminka pro vás byla nezapomenutelným zážitkem. Sdílení vašich přání s nemocničním personálem může být učiněno s respektem a personál by následně měl vaše přání ctít.  

Přeložila: Michaela Kalusová

Zdroj: http://pregnancy.about.com/od/hospital/ss/6-Reasons-To-Delay-Babys-First-Bath.htm

Komentáře

  1. Markéta Wernerová napsal:

    Jak je to v případě, že maminka má streptokoka?

  2. Petra Zvěřinová napsal:

    Dobrý den, ráda bych se zeptala jak je to v případě pozitivního výsledku na streptokoka? Děkuji za Vaší odpověď.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *