Detail článku

< Zpět na přehled článků

Návod: Jak se sama u porodu vaginálně vyšetřit

Jemné Zrození s.r.o.

“Myslím, že je to dobrá a posilující věc pro ženu si zkontrolovat vlastní děložní čípek při dilataci.  Není to žádná velká věda a jen stěží budete potřebovat lékařský diplom nebo roky tréninku abyste zjistila, jak to udělat. Vaše vagína je hodně jako váš nos – ostatní lidi vám mohou ublížit, pokud do něj strčí prsty nebo nějaké nástroje, ale vy máte daleko více citu a sama si neublížíte. Umyjte si dobře ruce a ujistěte se, že vaše nehty jsou ostříhané a zaoblené.   

“Nejlepší způsob, jak to udělat v konečném stádiu těhotenství je sedět na WC s jednou nohou na podlaze a s jednou nahoře na sedátku záchodu (nebo jestli je tato “joga” příliš náročná, dejte jednu nohu navanu nebo židli a ohněte koleno).

Dejte si do vagíny dva prsty a nasměřujte je směrem k zadku. Čípek těhotné ženy je jak vyšpulené rty do polibku. U netěhotné ženy je to jak špička nosu. Pokud se čípek začne rozšiřovat, tak jeden prst snadno sklouzne do středu děložního čípku (stejně prst sklouzne do pusy, když dáte rty do polibku). Jak dilatace postupuje uvnitř té díry je to jako napjatá gumička a když je rozšíření 5cm (šířka na 5 prstů), tak je to perfektní kaučukový kruh jako jeden z těch kroužků na sklenice, které můžete použít při zavařování a asi tak tlustý.”

“To co je v centru tohoto otevření jsou membrány (vak blan), které pokrývají hlavu dítěte a je to cítit jako latexový balónek naplněný vodou. Pokud na něj trochu přitlačíte, tak ucítíte tvrdou hlavu dítěte, jako tvrdý balón (takový jako v baseballu). Pokud voda vytekla,tak ucítíte přímo hlavičku dítěte.

“Je čas, aby ženy vzaly zpět vlastnictví svých těl“

-Gloria Lemay , Vancouver ,BC 

Aktualizace: 

Jedna rodící žena, která si zkontrolovala svůj vlastní čípek to popsala takto: „Cítila jsem, jak se vak s plodovou vodou boulí dolů a později hlavu dítěte, když voda praskla –takže v pohodě“.

„Jak to udělat? Prostě jsem jen šáhla dovnitř tak daleko, jak to jen šlo směrem dozadu a cítila co tam je. Je to trochu divné/náročné dosáhnout, ale pokud jste obeznámeni s tím, jaký je váš děložní čípek normálně, něco jako špička nosu, tak se zkrátí a je pružný. Cítila jsem ho na nějakých možná 2cm, pak kolem 6 kdy jsem mohla cítit vak s plodovou vodou a pak když byl čas na příchod dítěte. Když kontrakce byly mimořádně intenzivní, tak jsem trochu zatlačila a to stačilo, aby se voda protrhla. Miminko se krátce po tom narodilo.“

(sdílené s povolením) 2014

Přeložila: Michaela Kalusová

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *