Detail článku

< Zpět na přehled článků

Otevření – jak kontrolovat bez kontrolování

Jemné Zrození s.r.o.

Nedávno jsem si všimla několika blogů, ve kterých se psalo o dilataci (otevření) a jejich výhodách a také o tom jak zjistit jiným způsobem rozměr otevření aniž by se dělalo vaginální vyšetření. To je můj názor na toto téma, které je upravené ze složek pro mé klienty. 

Proč kontrolovat? 

Jedna z nejvíce opakovaných otázek, které dula / poskytovatel péče může u porodu slyšet je “na kolik jsem otevřená?” Některé ženy to raději nechtějí vědět, některé ženy to nezajímá a některé ženy z toho dělají téměř pravidlo a touží to vědět.  

Stejně jako u jiných zásahů do porodu nese vaginální vyšetření své rizika. Mezi rizika patří: zvýšené riziko infekce, PROM (předporodní protržení plodové vody), chybné údaje (tj. lidská chyba), a lítost / zklamání při “nedostatečném” otevření. 

Bez ohledu na důvody žen, které chtějí znát otevření je pro poskytovatele péče a duly dobré mít v rukávu více než jeden trik / způsob, jak zjistit, kde se matka nachází – kromě časování kontrakcí. 

Některými z metod,  které mohou poskytovateli péče a dule pomoci vědět míru otevření jsou:    

  • Naučte ji vyšetřit se sama 
  • Jaké vydává zvuky
  • Vůně v místnosti / matky
  • Hlenová zátka 
  • Emoce 
  • Fialová značka na zadku
  • Fyzikální Make-Up 
  • Výška fundu 
  • Ohyb symfýzy 
  • Mexické horké nohy 
  • Tlak

METODY

Všechny tyto metody jsou všeobecné. Je důležité si uvědomit, že ženy nejsou učebnice, jsou ekologické, žijící, vyvíjející se organismy a že existuje mnoho výjimek z každého pravidla. Nelze použít každou z těchto metod pro všechny ženy.  

Vyšetřit se sama 

Zjistila jsem, že nejlepší vysvětlení vlastního vyšetření lze nalézt u Glorii Lemay. Je to praktické, použitelné vysvětlení s dobrými výsledky.

“Nejlepší způsob, jak to udělat v konečném stádiu těhotenství je sedět na WC s jednou nohou na podlaze a s jednou nahoře na sedátku záchoda. Dejte si do vagíny dva prsty a nasměřujte je směrem k zadku. Čípek těhotné ženy je jak vyšpulené rty do polibku.

U netěhotné ženy je to jak špička nosu. Pokud se čípek začne rozšiřovat, tak jeden prst snadno sklouzne do středu děložního čípku (stejně prst sklouzne do pusy když dáte rty do polibku).

Jak dilatace postupuje uvnitř té díry je to jako napjatá gumička a když je rozšíření 5cm (šířka na 5 prstů), tak je to perfektní kaučukový kruh jako jeden z těch kroužků na sklenice, které můžete použít při zavařování a asi tak tlustý.”- Gloria Lemay  

 Zvuky porodu

Ne-vaginální ukazatel, který může pomoci odhalit pokrok jsou pozoruhodné zvuky, které žena při porodu vydává. 

Obvykle začátek porodu (0-4 cm) značí malé nebo porodní zvuky. Matka stále může mluvit přes kontrakce bez větších problémů.  

Kolem 4-5cm dilatace (pro primip – prvorodičky) se mluvení stává poněkud obtížnější nebo téměř nemožné. Zvuky mohou být stále klidné s otevřeným vokálním projevem nebo rezonujícím hučením.  

5-7 centimetrů bude obvykle prezentováno hlasitějšími zvuky a je zcela nemožné přes kontrakce mluvit. Zvuky se mohou stát opakované nebo staccato (krátký náhlý zvuk). 

Je-li žena tichou rodičkou, dobrým indikátorem je jí vysvětlit co se chystáte udělat….a pak čekat, až začne kontrakce a položit ji otázku, která vyžaduje dlouhou odpověď. Způsob jakým je schopna vám odpovědět během kontrakce by měl být poměrně spolehlivým indikátorem.   

Vůně

Mnoho porodních odborníků hovoří o vůni porodu. 

 Porodní vůně přijde asi kolem 6-8 centimetrech dilatace a je velmi dobrým ukazatelem dobrého aktivního porodu. Když matka kolem 6 – 8 cm řekne, že se chce přemístit do místa porodu, tak obvykle dám na vůni a emoce matky. Zápach aktivního porodu není zemitá / mokrá vůně plodové vody, ale ani sladká vůně z ženina dechu (všimli jste si někdy, že rodící ženy voní sladce?)…. 

Místo toho, je to vůně hluboká, tlumená (ne pižmová), těžká, povědomá…..vůně hluboké a dávné práce. To je něco, co je těžké vysvětlit, ale něco čeho byste si měli všímat a být na pozoru, dokud se s tím neseznámíte a začnete to využívat jako indikační faktor aktivního porodu.   

(Poznámka MK: Všimla jsem si, že tato vůně připomíná zatuchlou starou almaru a přichází kolem 8cm)

Hlenová zátka

Hlenová zátka Žena může nebo nemusí  mít ‘hlenovou zátku’. Tím je jakýkoli krvavý nebo hlenový výtok na začátku porodu. Když je žena otevřená na přibližně 6-8 centimetrů, tak krev a hleny během kontrakcí často vycházejí ven v dostatečném množství. Pokud ženě praskla voda dříve v porodu, tak můžete vidět druhý příval vody kolem 6 cm. 

Emoce

Začátek porodu (často 1-4cm) často znamená, že matka je v “to je ono” etapě – šťastná, vznětlivá, s dobrým smyslem pro humor, možná dokonce popírá, že rodí. 

Při přechodu do aktivní fáze porodu (často 4-6cm) často znamená, že matka se stále usmívá a dokonce se může i smát malým věcem, které byly řečeny mezi kontrakcemi. Ponořující se dovnitř a ven z rozhovoru, jak její kontrakce chodí a odcházejí. 

Aktivní porod (často 5-7cm) obecně znamená, že je více podrážděná jednoduchým druhem konverzace nebo lidmi, kteří se snaží ji rozptýlit a vtipkují. Může jí to trvat nějaký ten čas se “znovu aklimatizovat” na prostředí ve kterém je, když kontrakce odejde. Může se také jednoduše rozhodnout, že chce zůstat ve svém porodním prostoru a nemít žádnou interakci s okolím. (stranou: Místnost by měla být aklimatizována na její potřeby, i když to tak bohužel ne vždy je).  

Kolem “mezičasu” (transition) (obvykle kolem 7cm), může žena začít pochybovat. A to i mezi kontrakcemi. Není schopna učinit konkrétní rozhodnutí (na otázky odpovídá “nevím”) nebo je iracionální. Toto je dobrým ukazatelem toho, že porod je už za dveřmi.  

Tato metoda může být obtížná, protože toto “emocionální mapování” může být vychýleno kvůli pozici miminka nebo porodnímu make-upu.  

Pokud dítě zaujímá “patologickou polohu”, matka může mít oboje: včasný “mezičas” (kdykoli od 2 cm do 4 cm dilatace. Toto závisí na tom, zda je žena primip nebo multip) a pozdější “mezičas”.

(Pozn. MK: Primip – prvorodička, Multip – vícerrodička). 

V závislosti na porodním make-upu některé ženy mohou mít “včasný mezičas” (4-5 cm) a to zejména po dlouhé latentní fázi porodu, která přinesla velké nepohodlí neúměrné její cervikální dilataci. Často to ale bude znament, že dokončení dilatace bude rapidní. 

Fialová čára (Landova značka)

 Červená čára Studie provedená a publikována v časopise Lancet navrhla hypotézu, že fialová čára, která “roste” nahoru hýždní štěrbinou může být skvělým indikátorem cervikální dilatace. Čára začíná na análním okraji na začátku porodu a stoupá jako “rtuťový teploměr”. Když dosáhne vrcholu, žena je plně rozevřená. Autoři navrhují, že “zvýšení intrapelvického tlaku způsobuje přetížení žil kolem křížové kosti, což je spojeno s nedostatkem podkoží nad křížovou kostí – výsledkem v tomto případě je čára červeno-fialové barvy”. Nejlepší způsob, jak to popsat, je: při pohledu na řiť se během porodu objeví fialová čára, která se line vzhůru řitní štěrbinou. 

Obrázek výše ukazuje fialovou čáru ženy, která je plně otevřená. 

Fyzikální Make-Up 

Mnoho žen zjistí, že když se dostanou velmi blízko fázi tlačení, mohou začít vykazovat příznaky podobné chřipce. Pokud matka náhle cítí nutkání zvracet, nebo si stěžuje na nevolnost, má zarudlou tvář a cítí teplo a / nebo se začne nekontrolovatelně třást, může být na prahu druhé doby porodní. Zvracení samo o sobě může být způsobeno emocemi, hormony nebo samotnou únavou. Zarudnutí v obličeji je dobré znamení že žena je přibližně na 6-7cm – pokud si jej všimneme bez dalších příznaků. Nekontrolovatelný třes sám o sobě by mohl znamenat únavu nebo horečku. Tyto ukazatele jsou nejspolehlivější, když jsou 2 nebo všechny 3 dohromady. 

Další fyzikální ukazatele 6cm a dále: 

  • nedobrovolné kroucení prstů na nohou během kontrakcí, i když zbytek těla je volný a uvolněný (6-8cm) 
  • pokud žena stojí, tak místo toho aby kroutila prsty na nohou může stát na špičkách zatímco se nad něčím naklání (6-8cm) 
  • husí kůže na zadečku (hýždě) a horní části stehen (9-10cm) 

Výška fundu 

 Anne Frye’s Volume II of Holistic Midwifery říká, že výška fundu je velmi spolehlivým ukazatelem cervikální dilatace matky. Když je děloha v kontrakci, tak se vytáhne směrem nahoru a táhne děložní čípek vzhůru s ní, což způsobuje dilataci (rozevření). Kolem 40 týdnů, můžete získat kolem 5 fingerbreadths (1fb jsou přibližně 2cm) měření mezi  fundusem (vrcholem dělohy) a spodní části hrudní kosti.  

Xyphoid

Jak se matka otevírá, tak se vzdálenost mezi spodní části hrudní kosti a vrcholem dělohy snižuje o přibližně 2cm. Tento způsob měření není u prvorodiček příliš spolehlivý, ale je spolehlivější u vícerorodiček. Pokud je mezi spodní části hrudní kosti a vrcholem dělohy šířka na 1 prst či méně, tak je matka blízko 10cm otevření.   

Chcete-li to provést, řekněte matce (nebo partnerovi) aby “zapsal” její měření při prvním příznaku porodu. Vezmeme-li v úvahu její počáteční měření (z předchozích vaginálních vyšetření, které použijeme jako výchozí bod).  Bohužel, toto posouzení během porodu musí být provedeno na vrcholu kontrakce a matka musí být na zádech.

Pomocí níže uvedeného grafu se určí míra rozevření – fingerbreadths (FB) mezi fundusem (vrcholem dělohy) a xiphoid (spodní části hrudní kosti) (pozn. 1fb = 2cm): 5 fb = ne dilatace 4 fb = 2 cm 3 fb = 4 cm 2 fb = 6 cm 1 fb = 8 cm 0 fm = kompletní 

Ohyb symfýzy 

 Pozdní dilataci lze měřit tím, že se sleduje ohyb symfýzy. Je to vidět hlavně u žen, které mají nižší BMI (Body Mass Index – tzn. u štíhlejších žen). Jak porod postupuje a ramena miminka sestupují dolů, tak jde vidět čára / záhyb přímo nad kostí (paralelně). Tato čára se, jak porod postupuje, stává širší a širší. 

Kolem mezičasu (“transition”), bude ohyb / čára asi ve 3/4 přes symfýzu. Pokud je linka téměř přes celou délku (paralelně) symfýzy, tak je matka s největší pravděpodobností dost blízko porodu nebo je již plně rozevřená a brzy začne tlačit. 

Abyste to mohli vidět, podívejte se přímo nad stydkou kost matky. Pokud tam linka není vůbec, tak je otevření pravděpodobně méně než 5 cm. Pokud pracujete se ženou, která má v úmyslu zůstat doma co nejdéle, tak sledování tohoto ohybu může být dobrým ukazatelem rozběhlého porodu. Nevýhodou je, že až ohyb uvidíte, může to znamenat, že je už  “příliš pozdě”. 

Další nevýhodou je to, když je dítě v ranné a aktivní fázi porodu stále vysoko (aka “sestupuje později”). 

Mexické horké nohy 

Jak rodící tělo ženy pracuje víc a víc, začne odebírat krev z končetin aby ji mohla využít děloha. To znamená, že ženské nohy se postupně ochlazují od kotníku až ke kolenům, jak porod postupuje. Na začátku porodu bude celá noha teplá. Okolo 5 cm bude noha postupně chladnout a bude studenější od kotníku až do poloviny lýtek než noha od vrcholu lýtek po koleno. Ve chvíli, kdy je celá noha až po koleno studená, můžeme očekávat, že tlačení bude brzy následovat.  

Tato technika je méně spolehlivá u žen, které měly epidurál, protože léky mají vliv na teplotu rukou a nohou.  Rodí-li žena do vody, tak pak musí být na souši alespoň po dobu 20 minut aby se teplota nohou mohla přesně určit – Kath Harbisher 

Tlak 

Při sestupování dítěte se projeví tlak v různých úrovních zad. To nemusí nutně poskytnout informaci o dilataci, ale pomůže to při určování polohy / stanici dítěte v pánvi. Tento tlak se bude pohybovat od okraje pánve dolů na kostrč. 

Duly vám mohou říci, že jak se matka otevírá a dítě pokračuje v pohybu směrem dolů do pánve, tak matka cítí tlak níže. Toto je důvod, proč se z masáže zad stane masáž zadku a pak masáž kostrče 🙂 Ve chvíli, kdy je matka na 8 až 10 centimetrů a cervix skóre je 0 až +1 (dítě naléhá), bude malá obdélníková skvrna na hýždích matky (kostrčová oblast) vyboulená ven – jak její pánev dělá prostor pro průchod dítěte. To obvykle znamená, že pokud jste doma a matka plánuje porod v nemocnici nebo porodním centru, tak jste nejspíš čekali příliš dlouho.  

Dalším ukazatelem je, že pokud matka cítí tlak mezi nohama, zvrací a současně ji odtéká plodová voda, může být na asi 7-8 cm nebo více. 

Konečný ukazatel je (bez ohledu na dilataci) – pokud matka nedobrovolně v průběhu stahů vylučuje stolici ať už má nutkání tlačit nebo ne, tak buď je dítě v poloze “záda na záda” nebo je plně otevřená a asi začne brzy tlačit nebo je dítě velmi nízko (toto je častější bez plného otevření u vícerorodiček). 

Na závěr 

Dilatace děložního čípku nám může říct, jak moc jste otevřená, ale nemůže nám říci, jak blízko jste té destinaci porodit své dítě. Posloucháním vašeho těla a podnětů vám může pomoci vědět, kde se na vaší cestě nacházíte. Některé ženy půjdou cestou rychlou se zkratkami, zatímco některé půjdou horskou jednodenní tůrou.   

Více než cokoli jiného, mohou tyto nástroje pomoci ženám plánovat své další kroky na jejich porodní cestě; kdy se přesunout na jejich očekávané místo zrození, kdy vstoupit do porodního bazénu, co může indikovat způsob jejich porodu, co je opravdový porod vs co je nácvik porodu.  

Přeložila: Michaela Kalusová

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *